Minister Verburg deelt euro 10 miljoen uit voor hergebruik plantaardige afvalstoffen

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)deelt op 7 juli 2010 in Den Haag euro 10 miljoen uit voor hergebruik van plantaardige afvalstoffen.

Dames en heren,

We hebben het vandaag over 3 dingen: Oranje, zaterdag tegen Spanje, ik gooi mijn agenda ervoor om. Over de formatie, er wordt niet meer getwitterd merk ik. En over bio-based economy. De bio-based economy is de economie van de toekomst. Korter en krachtiger dan dit kan ik het niet zeggen. De bio-based economy is de economie van de toekomst: innovatief, alternatief duurzaam.

  • Niet alleen omdat aan de winning van fossiele grondstoffen een einde komt. Over 20 jaar is er mogelijk geen druppel aardolie meer te vinden.
  • Niet alleen omdat het grootste gedeelte van de aardolie gewonnen wordt in politiek instabiele regio's. Met alle gevolgen van dien voor de leveringszekerheid en prijsfluctuering en prijsbeïnvloeding.
  • Maar ook omdat de aardolie-economie grote minpunten kent. Denk aan de klimaatverandering. Denk aan lucht- en bodemvervuiling

Dat alles maakt dat we op zoek moeten naar een alternatief. En dat is bio-based economy naar mijn stellige overtuiging. Want ga maar na:

  • Duurzame grondstoffen zijn hernieuwbaar en voorhanden. Ze zijn een stuk minder belastend voor milieu en volksgezondheid.
  • Ze zijn biologisch afbreekbaar; waardoor afvalstromen zullen verminderen. Geen afval meer, maar nieuw uitgangsmateriaal.
  • En last but not least: duurzame grondstoffen openen de weg naar nieuwe, opwindende economische activiteiten.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft dat uitstekend begrepen. En heeft daar goed op geanticipeerd. Kijk maar even op de deelnemerslijst van vandaag. Het bedrijfsleven is prominent aanwezig. En er was ontzettend veel belangstelling om deel te nemen aan deze tender, die zelfs voor euro 30 miljoen overtekend is. Dat geeft - nog meer - hoop voor de toekomst. Want Nederland heeft al een goed begin gemaakt. Er zijn al heel wat producten die op basis van suiker, vezels, zetmeel of eiwit. En denk aan al die kunststoffen, biomassa, coatings, verven, brandstoffen die zonder bemoeienis van aardolie of aardgas zijn ontwikkeld.

Maar laten we moeten wel oppassen voor de wet van de remmende voorsprong. Het Nederlandse bedrijfsleven doet het goed, maar de mondiale concurrentie zit niet stil.

Het is dan ook zaak om u en om ons te blijven ontwikkelen. Nieuwe innovatieve ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van met name biomaterialen met een hoge toegevoegde waarde, maken dan net het verschil. Zorgen dat we in de voorhoede blijven, internationaal. Maken dat de innovatiekracht van zowel de chemische, als de kunststofverwerkende- als de agrarische- en de daarmee samenhangende logistieke en verwerkende industrie worden versterkt. En dat zijn belangrijke pijlers van de Nederlandse economie. Voor welke coalitie dan ook, is het van belang om sterke, toekomstgerichte innovatie te investeren.

Het is dus zaak om die potentie die in Nederland aanwezig is op dit gebied voortdurend aan te wakkeren. Want het komt er nog niet altijd uit. Kijk bijvoorbeeld naar de bio-kunststoffen, daar is het aantal producten op de markt nog slechts beperkt. Niet meer dan 1% van de kunststoffen is gemaakt met groene grondstoffen. Dat kan beter, dat moet beter.

Dat ligt op uw bordje, en voor een deel ligt dat op mijn bord. Ik moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden. En daarom wil ik betere afspraken op internationaal gebied. Willen we gelijke kansen, dan moet het in Europees opzicht anders. Ik heb dit dan ook - samen met Duitsland en Frankrijk - bij de Europese Commissie aangekaart en aangedrongen op een meer gecoördineerde aanpak vanuit Brussel. En dan denk ik met name aan terreinen als duurzaamheid, onderzoek en marktontwikkeling.

En verder wil ik hier in Nederland, onderzoek stimuleren. Neem nog maar eens de bio-kunstoffen. Zoals gezegd, de potentie is er, maar zolang de mogelijkheden achterblijven bij de traditionele kunststoffen, waarbij bovendien de prijs ook nog eens hoger is, zal niemand overstappen. Ik heb afgelopen maart dan ook euro 8 miljoen toegezegd voor onderzoek naar hoogwaardige kunststoffen. Want die doorbraak moet er komen.

Verder wil ik meer inzetten op samenwerking. Ik noem als voorbeeld het Dutch Biorefinery Cluster. Onder leiding van de voorzitters Rabbinge en Hartveld werken partijen uit chemie, agro, papier en karton en aanverwante sectoren, samen om kennis te bundelen.

En last but not least, daag ik u, ondernemers uit. Bijvoorbeeld door middel van deze tender Bioraffinage. Want dat brengt niet alleen het beste in mensen naar boven, het creëert ook nog eens een win-win situatie.Voor ons, de overheid:

  • we maken de economie innovatiever en duurzamer.
  • we krijgen 'out of the box'- oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
  • we stimuleren ondernemerschap, wat altijd nodig is.
  • En ons beleidsrepertoire wordt er rijker en gevarieerder door.

En voor u, de ondernemer. U krijgt dat extra duwtje om uw innovatieve, spannende en misschien wel kansrijke idee in de praktijk uit te proberen. En daar mag u buitengewoon trots op zijn, want de inschrijvingen waren van hoog niveau. Ik heb dan ook hoge verwachtingen van u, want voor mij staat u symbool voor de ondernemer waar we het de komende decennia van moeten hebben.

Stel mij, het volgende kabinet en de Nederlandse maatschappij dus niet teleur. Want we hebben als Nederland echt alle elementen in huis om van de kansen, successen te maken: met mainports als Schiphol en Rotterdam, topuniversiteiten, een geweldige agro- en chemiesector en niet te vergeten het enthousiasme dat ik vandaag bij u ook zie. Gebruik dan ook deze bijeenkomst om uw blik te verruimen. Want dat is nodig. De wereld van biomassa kent veel kleuren en geuren. Het is buitengewoon pluriform. Kijk naar de buurman van uw buurman. De kans is groot dat u elkaar niet kent. Maar dat u wel wat aan elkaar heeft.

Gebruik deze netwerkbijeenkomst dan ook om contacten te leggen. Om afspraken te maken. Om elkaar aan ideeën te helpen. Want ik meen dat oprecht: de bio-based economy heeft de toekomst. Maar net als met de elektrische auto moet alles net even op zijn plaats vallen, wil het een succes worden.

Zijn Duitsland en Denemarken voorlopers op het gebied van zonne- en windenergie, Nederland moet gidsland worden op het gebied van bio-based economy. Of zoals onze bondscoach zegt: "we hebben een missie", willen is doen en doen is kunnen.

Ik wens u dan ook een heel succesvolle en vruchtbare bijeenkomst toe. En ik stel voor om nu de certificaten uit te reiken.