Maatregelen voor een betere bescherming van Antarctica

De ministerraad heeft op voorstel van minister Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met een aanscherping van de Wet bescherming Antarctica. Aanleiding voor dit wetsvoorstel is de implementatie van nieuwe internationale regels over milieu, natuur en veiligheid in het kader van het Antarctica Verdrag.

Er worden beperkingen gesteld aan het aantal toeristen dat tegelijk aan land mag gaan in het Antarctisch gebied. Ook mogen meerdere schepen zich niet tegelijk bij een aanlandplaats bevinden. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid bij milieubedreigende noodsituaties beter geregeld, komen er regels rond veiligheid, verzekering en rampenplannen en wordt de bescherming van flora en fauna in het Antarctisch gebied beter gewaarborgd.

Nederland is een van de stemgerechtigde partijen die het Antarctica Verdrag hebben ondertekend. De Wet bescherming Antarctica stamt uit 1998. De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetswijziging voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.