Verhagen veroordeelt vonnis Syrische Geuzenpenningdrager

Minister Verhagen roept de Syrische autoriteiten op de mensenrechtenverdediger Haytham al-Maleh zo spoedig mogelijk vrij te laten. Zondag veroordeelde een militaire rechtbank de 79-jarige Al-Maleh, die in fragiele gezondheid verkeert, tot 3 jaar celstraf. De mensenrechtenadvocaat werd vorig jaar oktober gearresteerd nadat hij een interview gaf aan een onafhankelijke TV-zender.

“De veroordeling van Al-Maleh, prominent advocaat en boegbeeld van de mensenrechtenbeweging in Syrië, wijst opnieuw op een gebrek aan respect voor mensenrechten en burgerlijke vrijheden in het land. Deze en andere recente arrestaties en veroordelingen tornen aan het fundamentele recht op de vrijheid van meningsuiting,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Verhagen heeft bij zijn Europese collega’s aandacht gevraagd voor Al-Malehs zaak en voor die van twee andere Syrische mensenrechtenverdedigers die betrokken waren bij de Damascus Verklaring. In de Damascus Verklaring wordt de noodtoestand in Syrië bekritiseerd die al sinds 1963 van kracht is.

Voor zijn moedige gevecht voor mensenrechten ontving Haytham al-Maleh in 2006 de Nederlandse Geuzenpenning. De Nederlandse ambassade in Damascus blijft zijn zaak op de voet volgen.