Koninklijke onderscheiding Bert van Marwijk en Giovanni van Bronckhorst

Er zijn momenten in de loopbaan van een minister waarop je denkt: wat een eer, dat ik dit mag doen. En dit is één van die momenten. Ik vind het geweldig om voor dit team te staan, hoewel ik mij terdege realiseer dat jullie nóg meer voor ogen hadden.
Namelijk het wereldkampioenschap.

,,Het is zoals het is.’’
Die berustende woorden sprak Dirk Kuijt vlak na de verloren finale in Johannesburg. En zo is het natuurlijk ook.
Toch heeft Nederland, oranje, een fantastische prestatie neergezet. Achtereenvolgens werden vijf tegenstanders aan de zegekar gebonden. Als enig team stapte oranje ongeslagen de finale in. En daar wachtte Spanje, de gedoodverfde favoriet.

En we stonden allemaal achter het Nederlands elftal. Een oranje gloed kleurde het land. Meer dan tien miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Dolenthousiast.
Jullie hebben een fantastische prestatie neergezet. Eén voor één hebben jullie je aandeel geleverd. Er stond een team. Jullie zijn tot op de bodem gegaan. We hebben er van genoten. En ik ben blij dat ik zelf een paar wedstrijden in Zuid-Afrika heb kunnen zien. Een onvergetelijke ervaring.

Hoewel de andere spelers niet te kort wil doen, wil ik twee mensen van oranje even apart noemen.
Bert van Marwijk,
Wat jij met dit team in Zuid Afrika hebt gepresteerd is fenomenaal. Deze prestatie is mede bereikt door de bezielende leiding van een onverzettelijke coach. Maar, Bert, zoals jij als geen ander weet, kan de coach het niet alleen.

De kracht ligt in goed teamwork. Jullie hebben een fantastisch resultaat bereikt, hoewel ik een spoor van teleurstelling wel kan begrijpen. Zo dichtbij, waren jullie bij de hoofdprijs. Maar we zijn wel de één na beste van heel de wereld! Of zoals de Duitsers zouden zeggen: Nederland is de komende vier jaar vize-Weltmeister.

Bert, wat maakt jou nu tot zo’n geweldige bondscoach? Is het de zakelijke eigenschap van een geboren Deventenaar? Van ouds een Hanzestad met bewoners met ondernemersbloed. Je bent eigenlijk ook zo’n ondernemer. Ergens in de media werd je een people’s manager genoemd. Maar dan wel eentje die met z’n poten in de modder staat. Die weet wat er op de werkvloer speelt. En zonder koude drukte.

Bert, jij hebt met dit geweldige team fantastisch gepresteerd in Zuid-Afrika. Ons nationale team heeft niet alleen Nederland oranje gekleurd, maar heel de wereld. Een half miljard mensen waren getuige van de finale! Jij en jouw mannen hebben ons kleine Nederland groots op de kaart gezet. Niet als dijkenbouwers of polderaars, maar als geweldige voetballers. Voetballers die de Nederlandse leeuw eer aan doen.

En één van die leeuwen is
Giovanni van Bronckhorst.
Gio, zonder overdrijven durf ik te zeggen dat jij een bepalende speler bent geweest voor het Nederlands voetbal.

In je rol als aanvoerder straalde je onverzettelijkheid, overwicht en toch bescheidenheid uit. Als een ware Stille Kracht. Je treedt liever niet op de voorgrond. Je laat je voeten liever spreken.
En je dacht dat je actie tegen Italië bij het EK de mooiste uit je carrière was, nu weet je wel beter.
Je brak de ban in de wedstrijd tegen Uruguay met een verwoestende uithaal vol in de kruising.
Van ruim dertig meter haalde je uit, en bracht Nederland op voorsprong. En dat gaven we niet meer weg. De finale was een feit.
Je hebt sowieso een indrukwekkende carrière achter de rug. Van Feyenoord via RKC Waalwijk, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona keerde je terug naar die enorme magneet, De Kuip, van je jeugdliefde Feyenoord.

Giovanni, jouw oud collega Messi van Barça noemt je de beste linksback ter wereld. Deze kwaliteit komt je goed van pas bij Cor Pot bij het assisteren van Jong Oranje. Als je jouw kennis, inzet en talent kan overbrengen aan Jong Oranje, dan ziet Nederland een nieuwe generatie hardwerkende, serieuze goede voetballers tegemoet. Maar dat is de toekomst.

Nu mag je eerst terugkijken op een fantastische carrière. En je laatste wedstrijd was ook nog eens de belangrijkste. Je 106e cap, je 33ste interland als aanvoerder.

Team van oranje, Straks gaan jullie naar de koningin. En later vandaag varen jullie met z’n allen door de Amsterdamse grachten. Wat een spektakel. Daarna feest op het Museumplein. Dan krijgt het Nederlandse volk de kans jullie toe te juichen. Jullie staan daar als voetballers, als vize-Weltmeisters, maar ook als een soort nationale helden. Maar voor Bert en Giovanni -  zonder alle anderen te kort te willen doen - heb ik nog iets speciaals in petto.

Bert en Giovanni,

Aan mij de eer om jullie op een speciale manier te bedanken. Ik mag ik jullie meedelen, dat het Hare Majesteit heeft behaagd jullie te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Met veel plezier wil ik jullie de bijbehorende versierselen opspelden.