Succesvolle NAVO-luchtverdedigingsoefening op De Peel (video)

De luchtverdedigingsoefening Joint Project Optic Windmill (JPOW) die afgelopen week plaatsvond op Luchtmachtbasis De Peel, is geslaagd. Tijdens de internationale oefening moesten eenheden uit verschillende NAVO-lidstaten nauw samenwerken. Vandaag was de laatste dag.

JPOW is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest toonaangevende oefening op het gebied van geïntegreerde raket- en luchtverdediging binnen Europa. Aan deze editie deden 1000 militairen uit binnen- en buitenland mee. Zij oefenden met diverse luchtverdedigingssystemen en schakelden virtuele vijandelijke raketten, kruisvluchtwapens en vliegtuigen uit.

Circa 1000 militairen uit binnen- en buitenland doen in juli 2010 mee aan de elfde editie van Joint Project Optic Windmill (JPOW). De luchtverdedigingsoefening op Luchtmachtbasis De Peel is de meest toonaangevende op het gebied van geïntegreerde raket- en luchtverdediging binnen Europa.

Commodore Jan van Hoof, die tijdens de oefening de regie in handen had, merkte op: “JPOW 2010 is een onmisbare internationale schakel gebleken om mensen en middelen binnen een netwerkcentrische Joint en Combined omgeving te laten opereren”, doelend op de goede samenwerking tussen de verschillende deelnemende krijgsmachtdelen (joint) en nationaliteiten (combined).

Hoog bezoek

Het Military Committee van de NAVO bracht op deze laatste dag een bezoek aan de oefenende eenheden. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers uit alle NAVO-lidstaten. Luitenant-generaal Freek Meulman was ook aanwezig, hij vertegenwoordigt Nederland binnen het comité.