Uitbesteden? Wat brengt de toekomst. Vier scenario's voor intermediaire e-overheidsdiensten voor bedrijven

Intermediaire dienstverleners zijn in potentie belangrijke partners bij de doorontwikkeling van de elektronische overheid. Voor veel bedrijven zijn deze (commerciële) partijen reeds het contactpunt voor de afhandeling van zaken met de overheid. Daarbij ontstaan, mede onder invloed van de zich ontwikkelende elektronische overheid, nieuwe intermediaire diensten en dienstverleners. De introductie van elektronische belastingaangiften in Nederland heeft bijvoorbeeld nieuwe toetreders op de markt van intermediaire (e-overheid) diensten tot gevolg gehad.

Anders dan in bijvoorbeeld Scandinavische landen is er in Nederland nog weinig visievorming op de rol en positie van intermediaire dienstverlener bij de doorontwikkeling van de elektronische overheid.

Met subsidie van de Alliantie Vitaal Bestuur heeft het Center for e-Government Studies van de Universiteit Twente een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke toekomstige rol van intermediaire dienstverleners in Nederland bij de verdere vormgeving van de elektronische overheid. Daarbij ligt de focus op de elektronische overheidsdienstverlening aan bedrijven, oftewel intermediaire e-overheidsdiensten voor bedrijven.