Australiërs verantwoordelijk voor basis Tarin Kowt

Het commando over het zogenoemde Basecommand (Baseco), de eenheid die de dagelijkse gang van zaken op Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) regelt, is vandaag overgedragen aan de Australische opvolgers. De overname maakt de Australiërs verantwoordelijk voor de veiligheid, legering, infrastructuur en communicatiemogelijkheden, kortom het welzijn van alle in Uruzgan gelegerde militairen.

De overdracht vond plaats op het kamp van de Afghan Security Guard (ASG), dat de vele uitkijkposten op de buitenring van de MBTK bemant. Ook de ASG valt onder de verantwoordelijkheid van Basecommand, waarover majoor Chris Heukers de afgelopen 4,5 maanden het commando voerde. “Aan het begin van de tour voorspelde ik uitdagingen en die kwamen inderdaad. Het huisvesten van het grote aantal binnenkomende militairen was er een van, die uitdagingen, maar we zijn erin geslaagd”, aldus een trotse Heukers.

Sleuteloverdracht

Met een symbolische sleuteloverdracht nam Wing Commander Marty Smith het commando over. Smith: “De overdracht verliep zeer prettig, waardoor wij de militairen van MBTK een veilige thuisbasis kunnen blijven bieden. En op een dag dragen wij Baseco aan onze Afghaanse partners over.”

In volle gang

In Uruzgan is de overdracht aan de Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan (CTU) in volle gang. Op Kamp Holland na zijn alle vooruitgeschoven posten en bases overgedragen. Ook de verantwoordelijkheid voor de gebieden Deh Rawod, Chora en Deh Rafshan West is al in Amerikaans-Australische handen. Vanwege de overgang naar de CTU heet Basecommand Tarin Kowt vanaf nu Multinational Base Command Tarin Kowt.