Vooruitgeschoven post brengt veiligheid dichterbij (video)

“Het is veel beter dag en nacht op een patrouillebases te zitten dan alleen op een basiskamp.” Dat zegt voormalig Battlegroup-commandant kolonel Jan Swillens in de videoserie 4 Jaar Afghanistan. In de nieuwste aflevering wordt gesproken over de verschillende posten die Nederland in Uruzgan heeft gebouwd en intussen heeft overgedragen aan Afghaanse, Amerikaanse en Australische eenheden.

Samen met marinier der 1e klasse Tom Visser spreekt Swillens over de strategie die voorafgaat aan, en de werking die uitgaat van de bouw van vooruitgeschoven posten in het missiegebied.

In deze aflevering van de videoserie '4 jaar Afghanistan' wordt gesproken over de verschillende posten die Nederland in Uruzgan heeft gebouwd en intussen heeft overgedragen aan Afghaanse, Amerikaanse en Australische eenheden.

Tussen de bevolking

Vooral het contact met de lokale bevolking speelde voor de militairen een belangrijke rol. Door permanente aanwezigheid bouwden ze een vertrouwensband op en creëerden ze een gevoel van veiligheid.

Visser toont zich echter ook realistisch over de eigen veiligheid in de soms afgelegen posten. “De kans dat je in aanraking komt met de vijand is er groter. Het gebied is gevaarlijker en je ziet soms duidelijk bewegingen van de vijand.” Toch wordt uit de video duidelijk dat alleen op deze manier de zogeheten inktvlekstrategie werkt. Het invloedgebied breidt zich uit en het vertrouwen van de bevolking neemt toe.

Laatste aflevering

Defensie blikt in de serie tot augustus terug op de Nederlandse inzet in Uruzgan en in Afghanistan als geheel. De dertiende aflevering ‘Patrouilleposten’ is te zien op defensie.nl en op het YouTube-kanaal van Defensie (youtube.nl/defensie). Volgende week is daar ook de laatste aflevering ‘Einde missie’ te zien.