Nederland kan meer profiteren van groei in Azië

Nederland kan meer profiteren van de economische groei in Azië. Dat was de boodschap van de Innovation Lecture die minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag 7 december 2010 in de Ridderzaal in Den Haag heeft gehouden.

Minister Verhagen wees erop dat tweederde van de economische groei in de wereld de afgelopen tien jaar kwam uit opkomende markten zoals die in Azië. Om van de Aziatische groei te profiteren moet Nederland de exportmogelijkheden beter benutten. Met name het groot Midden- en Kleinbedrijf kan hier flinke stappen zetten.

 Onderscheiden op de wereldmarkt

'We moeten nog beter doen waar we goed in zijn om ons te blijven onderscheiden op de wereldmarkt en te profiteren van de groei in Azië,' aldus minister Verhagen. 'Daarom gaan we voor sectoren waar we sterk in zijn - zoals de chemie, de tuinbouw, de life sciences en de watersector - in overleg met het bedrijfsleven plannen maken om ons beter te positioneren. Door economische diplomatie en slimme maatregelen kunnen we de Asian challenge aan.'

Als voorbeeld noemde Verhagen de goede samenwerking door Nederlandse en Chinese consortia bij de productie van zeer efficiënte zonnecellen.

Achtergrond Innovation Lecture

De Innovation Lecture wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en vindt vandaag voor de tiende keer plaats. Het thema dit jaar is de 'Asian Challenge'. EL&I wil het belang van innovatie benadrukken en een impuls geven aan de maatschappelijke discussie rond dit thema.