Integriteit van het lokaal bestuur

Het thema integriteit staat bij alle bestuursorganen van ons openbaar bestuur hoog op de agenda. Voor dat bestuur geldt een aantal beginselen: het bestuur en beleid moeten doeltreffend, doelmatig, rechtmatig, democratisch en integer zijn. Integriteit van het openbaar bestuur is cruciaal voor het functioneren van de overheid. De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid ervan zijn daarop gestoeld, alsmede het vertrouwen dat de burger in de overheid stelt. Een onkreukbare overheid is daarom niet alleen een essentiële waarde van onze democratische rechtsstaat, maar vertegenwoordigt ook een onmisbaar maatschappelijk belang.

Dit onderzoek gaat over politieke en ambtelijke integriteit op lokaal niveau. In huiselijke taal luidt de probleemstelling: is er een probleem met de integriteit in het lokale bestuur, doen we er iets aan en werkt dat? De onderzoeksresultaten leveren nieuwe kennis en inzichten op die hopelijk kunnen leiden tot een effectiever beleid ter bescherming van de integriteit van het lokaal bestuur.

Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het werd ondersteund door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de Vereniging van Griffiers.