Hr. Ms. De Ruyter zet laatste stap naar missiegebied

Het Luchtverdedigings- en commandofregat (LFC) Hr. Ms. De Ruyter is gisteren door het Suezkanaal gevaren. Hiermee is het schip officieel aan operatie Ocean Shield begonnen. De Koninklijke Marine levert met Hr. Ms. De Ruyter in de periode tot eind februari wederom een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen piraten bij Oost-Afrika.

De NAVO-staf aan boord van De Ruyter neemt later deze week het commando over Ocean Shield over van het Deense schip Esbern Snare. De weken tussen het vertrek uit Den Helder en de passage van het Suezkanaal stonden in het teken van het missiegericht opwerken. Uit de scheepsbemanning werden 36 schutters opgeleid en ook werd een speciale eenheid van het korps mariniers en een complete vliegploeg aan de scheepsorganisatie toegevoegd. Na de passage van het Suezkanaal is een tolk aan boord gegaan.

Ocean Shield

Het schip is gereed voor de taken die zij de komende maanden uitvoert in de wateren rondom Somalië. De internationale NAVO-staf aan boord van het LCF staat onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Het schip fungeert naast piratenjager ook als vlaggenschip voor de NAVO in het gebied.