Stand van zaken onderhandelingen Icesave

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 9 december 2010
Betreft Stand van zaken onderhandelingen Icesave

Ons kenmerk FM 2010 17353 M

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG


Datum 9 december 2010
Betreft Stand van zaken onderhandelingen Icesave

Ons kenmerk FM 2010 17353 M

Geachte Voorzitter,

Bij deze brief wil ik u de stand van zaken geven inzake het Icesave akkoord. De afgelopen maanden is regelmatig gesproken en onderhandeld met de IJslandse regering en vertegenwoordigers van de IJslandse oppositie. Dit werk heeft zijn vruchten afgeworpen en heeft geleid tot de parafering van een nieuw Icesave akkoord op het niveau van onderhandelaars. Over de inhoud van het geparafeerde akkoord kan ik u de volgende zaken mededelen:

1. Er zal volledige terugbetaling plaatsvinden van alle bedragen die door Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het kader van het depositogarantiestelsel aan IJsland voorgefinancierd zijn om nationale spaarders bij Icesave tot het minimumbedrag te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro.

2. IJsland betaalt Nederland een vaste rente van 3,0 procent, opgebouwd vanaf de uitstaande balans van 1 oktober 2009 tot 30 juni 2016. Deze rente dekt onze ‘cost of funding’. Het Verenigd Koninkrijk ontvangt 3,30 procent rente. Dit verschil in rente is gerelateerd aan het verschil van de ‘cost of funding’ tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

3. De terugbetaling van de uitstaande balans van alle voornoemde bedragen (na verdeling van de boedeluitkeringen) zal beginnen in juli 2016. De terugbetalingsperiode wordt vastgesteld volgens een formule gebaseerd op de grootte van de (eventuele) uitstaande balans in 2016. Hoe groter het uitstaande bedrag op de balans is, hoe langer de terugbetalingsperiode zal zijn. De maximale periode voor terugbetaling mag niet verder gaan dan 1 januari 2046.

4. De hoogte van de rente op de uitstaande balans van de leningen in juli 2016 wordt bepaald aan de hand van de toepasselijke Commercial Interest Reference Rate (CIRR) voor de Pond sterling en de Euro op dat moment. CIRRs zijn de minimum rentes gepubliceerd door de OESO en toepasselijk voor exportkredieten uitgegeven door OESO-landen.

5. Het jaarlijkse bedrag (nominaal bedrag plus rente) dat IJsland terugbetaalt is gemaximeerd op 5 procent van de centrale IJslandse overheidsinkomsten van het voorgaande jaar. Bij een overschrijding van deze bovengrens wordt het resterende deel vooruitgeschoven naar het volgende jaar totdat het betaald kan worden binnen de bovengrens. Het jaarlijkse bedrag kan daarbij nooit lager zijn dan 1,3 procent van het IJslandse BNP.

Wij staan in het proces op een belangrijk moment. Alle IJslandse onderhandelaars, inclusief de onderhandelaars die aangewezen zijn door de IJslandse oppositie, hebben de overeenkomst geparafeerd. Naar verwachting zal nu op zeer korte termijn de benodigde machtigingswet naar het IJslands parlement gezonden worden. Indien het parlement de overeenkomst en de wet aanneemt en de President van IJsland zijn handtekening zet, verkrijgt de IJslandse regering daardoor mandaat voor het finaal tekenen van het akkoord. Het akkoord zal dan ook door de Britse en Nederlandse delegatie worden ondertekend.

Deze Icesave saga is nog niet tot een einde, maar het is van belang dat u op de hoogte bent van deze laatste stand van zaken. Ik hoop dat ik u spoedig kan mededelen dat het daadwerkelijk tot een akkoord gaat komen met IJsland inzake Icesave.

Hoogachtend,
De Minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager