Weekoverzicht Defensie-operaties

Defensie heeft vorige week op verzoek van het ministerie van Justitie 5 vermoedelijke piraten naar Nederland gevlogen. De Somaliërs worden verdacht van betrokkenheid bij de kaping van het Zuid-Afrikaanse zeiljacht Choizil en de ontvoering van twee Zuid-Afrikaanse staatsburgers op 7 november 2010.

De 5 maakten deel uit van een 20-koppige groep die Hr. Ms. Amsterdam voor de kust van Somalië onderschepte.

Vlaggenschip
Hr. Ms. De Ruyter heeft vorige week, aangemeerd in Malaga, de taak als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group-2 (SNMG-2) overgenomen van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Commandeur Michiel Hijmans voert het commando over dit internationale vlootverband. Het eskader neemt de komende tijd deel aan operatie Ocean Shield, een door de NAVO geleide missie gericht tegen piraterij in de wateren bij Somalië. Hr. Ms.
De Zeven Provinciën diende de afgelopen 5 maanden als commandoplatform voor SNMG-2. In die periode nam het vlootverband onder meer deel aan de operaties Ocean Shield en Active Endeavour en de grote internationale oefening Joint Warrior. Hr. Ms. De Zeven Provinciën is afgelopen weekend teruggekeerd in haar thuishaven Den Helder.

Internationale noodhulp

Israël
De Israëlische autoriteiten hebben vorige week een beroep gedaan op Nederland bij het bestrijden van bosbranden. Amper 18 uur nadat het verzoek bij de luchtmacht binnenkwam vertrokken 3 Cougar-helikopters van Vliegbasis Gilze-Rijen. Eén dag later vertrok een Chinook-helikopter. Tijdens hun reis richting Israël bleek de brand onder controle en de inzet van Nederlandse helikopters niet meer benodigd.

De transporthelikopters zijn de afgelopen jaren meerdere keren ingezet voor (inter)nationale blusdoeleinden. Dankzij een flexibele waterzak die onder de helikopter hangt, de zogenoemde bambi-bucket, zijn de toestellen in staat water over een vuurzee uit te storten. De Cougar kan 2500 liter water per keer vervoeren, een Chinook 10.000 liter. De toestellen kunnen water slepend over een vuurhaard verspreiden of in één keer deponeren. Om uitbreiding van de brand te voorkomen en objecten af te schermen is het ook mogelijk een watergordijn te leggen.

Afghanistan

Ereteken
De Australische luitenant-generaal Mark Evans heeft vorige week het Ereteken van Verdienste in goud ontvangen uit handen van Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Evans ontving de hoge onderscheiding voor zijn sleutelrol in de onderlinge samenwerking tussen de Australische en Nederlandse militairen in Afghanistan en in het bijzonder in Uruzgan. "Gentlemen's word is enough to understand eachother and make things happen", aldus Evans tijdens de ceremonie.

Raketaanval
Kandahar Airfield is de afgelopen periode eenmaal het doelwit geweest van een raketaanval. Hierbij raakten geen Nederlanders gewond en was geen sprake van materiële schade.

Caraïbisch Gebied

Kustwacht
De Kustwacht voor het Caraïbisch Gebied heeft vorige week 2 opvarenden van een zinkend motorvaartuig gered. Bij de zoektocht naar het zinkende schip werd door de Kustwacht een helikopter en kustwachtcutter ingezet. Een Dash-8 patrouillevliegtuig stond paraat voor bijstand. In de avonduren werden de opvarenden gevonden en aan boord genomen van de kustwachtcutter. Die bracht ze naar het steunpunt van de Kustwacht te Simpson Bay. Ze verkeren in goede gezondheid.

Operaties in Nederland

Reddingshelikopter
Een AB-412 reddingshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht is afgelopen periode 4 keer ingezet voor patiëntenvervoer. Zaterdagnacht werd een zwangere vrouw met spoed van Ameland naar Medisch Centrum Leeuwarden vervoerd. De vrouw beviel daar van een gezonde dochter. Dit was tevens de 200ste vlucht van de SAR helikopter dit jaar.

EOD
In Poortvliet is vorige week door een boer een Britse vliegtuigbom aangetroffen. De boer trof vorig jaar tijdens ploegwerkzaamheden een object in de grond aan waarvan hij dacht dat het een betonnen paal was. Na het verwijderen, afgelopen week, vond hij het object veel op een bom lijken en schakelde de autoriteiten in. De 500 ponder is dezelfde dag door de EOD gedemonteerd en een dag later op een geschikte locatie vernietigd.