Voorlopig geen adopties uit Haïti

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft besloten de interlandelijke adopties uit Haiti tijdelijk op te schorten. Aanleiding voor dit besluit is de huidige situatie op Haïti. Door de beperkte capaciteit van de Haïtiaanse overheid kan een zorgvuldige adoptieprocedure op dit moment niet worden gewaarborgd. Staatssecretaris Teeven schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Interlandelijke adopties uit Haïti moeten voldoen aan de uitgangspunten van het Haagse Adoptieverdrag en de Nederlandse wet- en regelgeving. Gelet op de tegenstrijdige berichten over het functioneren van de bevoegde autoriteiten en de risico’s van corruptie en kinderhandel heeft de staatssecretaris besloten de adopties op te schorten. Eerder kwamen andere landen als Frankrijk en Belgie tot dezelfde beslissing.

In maart 2011 zal een Nederlandse ambtelijke delegatie een bezoek brengen aan Haïti. Op basis van de bevindingen van deze delegatie zal de beslissing tot tijdelijke opschorting van interlandelijke adopties worden heroverwogen. Hoewel het besluit gevolgen heeft voor aspirant-adoptiefouders die uit Haiti willen adopteren, benadrukt Teeven dat bij interlandelijke adoptie het belang en de bescherming van het kind voorop staat.