Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Voordewind, Van der Staaij, Van Bommel, Pechtold en Thieme over aanhoudende aanslagen op christenen in Irak

Geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister voor Immigratie en Asiel, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Van Bommel (SP), Pechtold (D66) en Thieme (PvdD) over aanhoudende aanslagen op christenen in Irak. Deze vragen werden ingezonden op 12 november 2010 met kenmerk 2010Z16659.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken mede namens de heer Leers, Minister voor Immigratie en Asiel, op vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Van der Staaij (SGP), Van Bommel (SP), Pechtold (D66) en Thieme (PvdD) over aanhoudende aanslagen op christenen in Irak.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht 'Frankrijk haalt gewonde christenen uit Irak'? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Heeft daarnaast u kennisgenomen van het bericht 'Weer christenen gedood in Irak' 2) over het feit dat afgelopen zondag twee christenen zijn doodgeschoten? Heeft u voorts kennis genomen van het bericht ‘Nieuwe aanslagen op christenen Irak'? waarbij er tenminste vier mensen zijn overleden na gerichte aanslagen op christenen?

Antwoord

Ja.

Vraag 3
Bent u bereid om in samenspraak met uw Franse en Italiaanse collega's een gedeelte van deze onschuldige slachtoffers tijdelijk op te vangen, zodat zij adequate medische hulp kunnen ontvangen?

Antwoord

Een dergelijk verzoek zou betekenen dat moet worden afgeweken van het reguliere Nederlandse toelatingsbeleid. Het kabinet ziet in dit geval onvoldoende aanleiding om tot deze afwijking over te gaan. Dit betekent niet dat binnen het Nederlandse migratiebeleid in algemene zin geen oog is voor de situatie in Irak. Naast een zorgvuldig toelatingsbeleid waarbij de individuele beschermingsbehoefte wordt bekeken tegen de achtergrond van de situatie in het land van herkomst, wordt ook met het hervestigingsbeleid, in samenspraak met de UNHCR, bijgedragen aan de vermindering van de internationale vluchtelingenproblematiek. Binnen dit hervestigingsbeleid wordt in het kader van het quotum van 500 vreemdelingen per jaar ook aandacht besteed aan Irakese vluchtelingen.

Vraag 4
Bent u tevens bereid na deze reeks van aanslagen te erkennen dat op dit moment christenen een specifiek doelwit vormen voor aanslagen en geweld in Irak. Zo ja bent u vervolgens bereid zich pro-actief in te zetten voor de bescherming en de opvang van de christelijke minderheid in Irak? Zo ja hoe gaat u hier gevolg aan geven. Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse regering maakt zich zorgen over de aanslagen en het geweld in Irak, waarvan op dit moment ook groepen christenen slachtoffer zijn. De waarborging van de veiligheid en mensenrechten van minderheden is echter primair een zaak voor de Iraakse autoriteiten. Het is daarom van groot belang dat de zojuist gevormde regering de orde en veiligheid in de Iraakse samenleving herstelt en tevens de kwestie van de etnisch diverse betwiste gebieden, die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen, afhandelt. Nineveh is een van deze gebieden.

Nederland en de Europese Unie vragen regelmatig aandacht voor de mensenrechtensituatie bij zowel de Iraakse regering als bij de Koerdische regionale regering. Dat betreft de mensenrechtensituatie in het algemeen, maar juist ook de noodzaak om kwetsbare groepen als etnische en religieuze minderheden maximaal mogelijke bescherming te bieden.

Dit beleid zal in de toekomst onverminderd worden voortgezet.

Vraag 5

Bent u bereid, samen met de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken te bezien of de vele christenen die inmiddels gevlucht zijn naar de Nineveh-vlakte ondersteuning van Nederland en de Europese Unie zouden kunnen krijgen, zodat zij zo snel als mogelijk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien? Bent u tevens bereid om er bij de Iraakse regering op aan te dringen in ieder geval de Nineveh-vlakte beter te beschermen?

Antwoord

Nederland heeft in 2010 reeds EUR 2,3 miljoen bijgedragen aan het lenigen van humanitaire noden van Iraakse vluchtelingen en aan interne ontheemden in Irak, waaronder ook etnische en religieuze minderheden. Deze bijdrage is gegeven in reactie op het door de Verenigde Naties gecoördineerde humanitaire hulpverzoek en betreft onder andere het verstrekken van voedselhulp, watervoorziening en non-food items in het Noorden van Irak, inclusief de Nineveh-vlakte. Ook de Europese Unie heeft bijgedragen aan het humanitaire hulpverzoek van de Verenigde Naties. De waarborging van de veiligheid en mensenrechten van minderheden is een zaak van de Iraakse regering. Nu de nieuwe Iraakse regering wordt gevormd is het van groot belang dat deze regering de veiligheid in de Iraakse samenleving herstelt.

Vraag 6

Bent u bereid, gezien de urgentie van vraag 4, deze vragen uiterlijk op 12 november 2010 te beantwoorden?

Antwoord

Dit is helaas niet mogelijk gebleken.

1) Nederlands Dagblad, 'Frankrijk haalt gewonde christenen uit Irak', 8 november 2010
2) Katholiek Nieuwsblad, 'Weer christenen gedood in Irak', 8 november 2010
3) Nos.nl, ‘Nieuwe aanslagen op christenen in Irak’, 11 november 2010