Donner en Leers op landelijke Naturalisatiedag: 'Meedoen gaat niet vanzelf' en 'Kansen zelf pakken'

Zowel minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) als minister Leers (Immigratie en Asiel) hielden woensdag 15 december een toespraak ter gelegenheid van de landelijke Naturalisatiedag. De dag waarop alle gemeenten een feestelijke ceremonie organiseren voor alle buitenlanders die het afgelopen jaar of die dag zelf het Nederlanderschap hebben verkregen.

Donner sprak de nieuwe Nederlanders toe in Zwolle: 'Met uw keuze voor het Nederlanderschap kiest u voor: ik wil erbij horen, ik wil meedoen aan de Nederlandse samenleving. Dat meedoen gaat niet vanzelf. Vanaf vandaag betekent dat ook: je inspannen. Inspannen in de zin van: je best doen om een plek te veroveren in deze samenleving'.

Leers zei op het stadhuis in Den Haag: 'U hoort er vanaf nu helemaal bij. U hoort bij die Nederlandse samenleving. U telt mee en u doet mee. Een nieuw begin met nieuwe kansen voor u en voor uw kinderen. Kansen die u wel zelf moet pakken. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen, een baan te zoeken of door u in te zetten voor vrijwilligerswerk.'