Maatregelen om fraude bij emissiehandel te voorkomen

Voor de uitvoering van het klimaatbeleid is een goed werkend emissiehandelssysteem waarbij fraude wordt tegengegaan belangrijk. “Witwassen van crimineel geld en financiering van terroristische activiteiten via het emissiehandelssysteem zijn ontoelaatbaar”, aldus staatssecretaris Joop Atsma ( Infrastructuur en Milieu). Om fraude bij het emissiehandelssysteem te voorkomen, zijn inmiddels verschillende maatregelen genomen. Daarnaast  gaat Atsma met de minister en staatssecretaris van Financien werken aan een meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties met emissierechten.

Deze maatregelen  komen voort uit het onderzoek “Frauderisico’s bij handel in emissierechten”, dat staatssecretaris Atsma vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek is uitgevoerd door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Het rapport geeft een overzicht van alle maatregelen die gedurende 2010 zijn ingevoerd en de resterende risico’s binnen het systeem. Zo zijn in 2010 identificatie-eisen ingevoerd, is strenge toegangsbeveiliging op het niveau van online bankieren gerealiseerd en gelden er extra regels die BTW-fraude moeten voorkomen.  
In 2009 en 2010 waren er enkele fraude-gevallen met handel in emissierechten binnen Europa. Het ging om een BTW-carrousselfraude in verschillende Europese landen en een zogenoemde ‘phishing-aanval’ in Duitsland.
Resterende risico’s

Ondanks de genomen maatregelen, zijn er vooral op het gebied van witwassen nog risico’s. Daarom gaat Atsma in samenwerking met de minister en staatssecretaris van Financiën werken aan een meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties met emissierechten. Dit leidt waarschijnlijk tot een wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De de NEa zal  verder investeren  in de benodigde hard- en software en kennis en expertise . Dit is nodig om alert en adequaat in te kunnen blijven spelen op ontwikkelingen op het terrein van financiële fraude.