Stichting voor beheer van tijdelijke staatsdeelnemingen

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jager van Financiën ingestemd met een wetsvoorstel voor de oprichting van een stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen. De stichting krijgt tot doel de aandelen te beheren die de Staat houdt in ABN AMRO Group N.V. en ASR Nederland N.V.

Met deze oprichting komt het kabinet tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. De stichting zal zich richten op een voor de Staat financieel gunstige en duurzame exit van deze instellingen. Het gaat daarbij niet uitsluitend om kortetermijnwinstrealisatie, maar ook om de continuïteit van het bedrijf, de financiële stabiliteit en de eerlijke concurrentieverhoudingen op de markt.

De aandeelhoudersinvloed van de minister van Financiën wordt met dit voorstel beperkt. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis heeft de minister van Financiën te maken met potentieel tegenstrijdige verantwoordelijkheden op het terrein van de financiële markten. Daarbij gaat het om de verantwoordelijkheid als aandeelhouder in enkele financiële instellingen, maar ook om de beleidsverantwoordelijkheid voor de financiële markten als geheel. Beperking van invloed is volgens het kabinet gepast om, volgens de wensen van de Tweede Kamer, een extra waarborg te bieden voor transparante belangenafweging, een geloofwaardige exitstrategie en een zakelijk, niet-politiek beheer.

De oprichting van de stichting verandert niets aan de bevoegdheden van de Algemene Rekenkamer ten aanzien van ABN AMRO Group N.V. en ASR Nederland N.V. De Algemene Rekenkamer krijgt ten aanzien van de stichting de reguliere bevoegdheden van de Comptabiliteitswet 2001. Er wordt naar gestreefd de stichting per 1 juli 2011 operationeel te laten zijn. De kosten die samenhangen met het beheer door de stichting zullen vanaf die datum in rekening worden gebracht bij ABN AMRO Group N.V. en ASR Nederland N.V.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.