Taskforce Hoogwaterbescherming: Financieringssystematiek kan beter en waterschappen betalen mee

De financieringssystematiek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma kan beter. Daarnaast zouden de waterschappen moeten meebetalen aan versterking van duinen en dijken die volgens de zesjaarlijkse toetsing niet meer voldaan aan de strenge normen. Dat staat in het advies van de Taskforce Hoogwaterbescherming dat staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) deze week in ontvangst heeft genomen van prof. Ernst Ten Heuvelhof.

Om de kosten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) beter te beheersen, adviseert de Taskforce een efficiencyprikkel in te bouwen door de waterschappen mee te laten betalen. Ook zou er meer tijd genomen moeten worden voor de voorbereiding van het HWBP. Daarnaast is aanpassing van de werkwijze gewenst door meer maatwerk te leveren en meer rekening te houden met ontwikkelingen in het gebied waarin de kering ligt. Tenslotte is meer investeren in kennis en kunde nodig en kande uitwisselingdaarvan tussen Rijk en waterschappen beter.

“Aan de waterveiligheid in onze delta willen we geen concessies doen. Tegelijkertijd weten we dat het economisch tij vraagt om efficiente en effectieve inzet van het beschikbare geld. De aanbevelingen van de Taskforce Hoogwaterbescherming zijn wat mij betreft zeer welkom en behulpzaam om te komen tot een meer solide systematiek. Iedere euro nodig om onze dijken en duinen op orde te houden, moet optimaal worden besteed”, aldus staatssecretaris Atsma in een toelichting.

Aanleiding voor het instellen van de Taskforce Ten Heuvelhofwas het ontstane tekort (tussen 900-1300 miljoen euro) op het nu lopende HWBP De Taskforce is gevraagd te kijken naar aanpassing van het systeem van wet- en regelgeving. Dit met het oog op een meer solide financieel kader voor de toekomst voor de noodzakelijke verbeteringen om de  primaire waterkeringen op het vereiste veiligheidsniveau te houden.

Voor staatssecretaris Atsma is waterveiligheid topprioriteit. Op dit moment zijn de uitvoeringsprogramma’s Ruimte voor de Rivier en Zwakke Schakels in volle gang en is het Deltaprogramma gestart. Maar ook de systeemkant van het  waterveiligheidsbeleid vraagt om onderhoud. Ook in de toekomst moet de waterveiligheid effectief en efficiënt worden gerealiseerd. Begin 2011 zal Atsma namens het kabinet in  een uitgebreide reactie op het advies van de Taskforce aangeven welke wijzigingen in financiering en systematiek van dijkverbeteringen nodig zijn.