Uitstel verplichting postbedrijven om arbeidsovereenkomst aan te bieden

De verplichting voor postbedrijven om postverspreiders op basis van een arbeidsovereenkomst aan het werk te stellen, wordt uitgesteld tot 15 januari 2011. Daarmee wordt ruimte gecreëerd voor het zoeken naar oplossingen in de impasse die is ontstaan in het cao-overleg tussen nieuwe postbedrijven en de vakbonden.

De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De verplichting om postverspreiders een arbeidsovereenkomst aan te bieden vloeit voort uit het Tijdelijk besluit arbeidsovereenkomst post dat per 1 januari 2010 in werking is getreden. De verplichting voor een postbedrijf om uitsluitend postvervoer te laten verrichten door postverspreiders met een arbeidsovereenkomst wordt zonder het uitstel van toepassing op 1 januari 2011.

De gevolgen van de verplichting zijn volgens het kabinet echter dermate ingrijpend dat, mede op verzoek van de Tweede Kamer, een verkenner is aangesteld om de situatie en mogelijkheden objectief te onderzoeken om uit de huidige impasse te komen. Daarbij wordt ook de ontwikkeling op de postmarkt bezien.

Het kabinet wil met het uitstel de benodigde tijd en ruimte geven aan de verkenner, de postvervoerbedrijven en de bonden om alternatieven te onderzoeken en voor de eigen besluitvorming over mogelijke vervolgstappen. Daarmee wordt voorkomen dat - vooruitlopend op de besluitvorming - ontwikkelingen in gang worden gezet die niet meer zijn terug te draaien en het vinden van oplossingen mogelijk in de weg zitten. Uiteindelijk blijft het belangrijkste doel dat mensen in een fatsoenlijke en betaalbare postsector komen te werken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor spoedadvies aan de Raad van State te zenden.