Verlenging termijn vergunningaanvraag voor veehouders

Veehouders die hun bedrijf moeten aanpassen met het oog op vermindering van ammoniakemissies krijgen meer tijd voor de vergunningaanvraag. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft besloten de termijn voor vergunningaanvraag te verlengen tot 1 juli 2011, zo blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer.

Voor een groot deel van de veehouders gold dat zij vóór 1 januari 2011 hun aanvraag voor een vergunning moesten indienen. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze termijn problemen oplevert. Knelpunten zijn onvoldoende adviescapaciteit, de invoering van de Wabo, de Natuurbeschermingswet, het Besluit landbouw milieubeheer, de vernieuwing van stalsystemen en de betaalbaarheid.

De termijnen voor het realiseren van de ammoniakmaatregelen door deze bedrijven verschuiven niet. Deze blijven 1 juli 2012 (voor zelfstandige aanpassingen van bestaande stallen) en 1 januari 2013 (voor aanpassingen van bestaande stallen met tevens nieuwbouw). Ondernemers die van de verlenging gebruik maken houden dus minder tijd over voor de realisatie van maatregelen.

Achtergrond

Het Actieplan Ammoniak Veehouderij is in 2009 opgesteld door rijk, provincies en gemeenten. Het Actieplan bevat onder meer termijnen waarop veehouders het bedrijfsontwikkelingsplan, vergunningaanvraag en melding aan gemeenten ter beoordeling moeten voorleggen. Het Actieplan is erop gericht dat varkens- en pluimveehouders vóór 1 januari 2013 de wettelijk voorgeschreven vermindering van de ammoniakuitstoot uit stallen realiseren.