Hr.Ms. Amsterdam naar Ivoorkust

De Franse regering heeft Nederland om maritieme steun gevraagd in het kader van de coördinerende rol van Frankrijk voor de veiligheid van burgers van EU-lidstaten in het onrustige Ivoorkust. Het gaat om de inzet van het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben hiermee ingestemd.

Voor een korte overbruggingsperiode vaart Hr.Ms. Amsterdam naar Ivoorkust. Zij wordt primair ingezet als bevoorrader. Indien nodig kan zij ook veiligheidsoperaties ondersteunen. Vanwege de gespannen situatie in Ivoorkust worden in het kader van de veiligheid van Europese burgers ter plaatse een aantal voorbereidingen getroffen.

In Ivoorkust verblijven momenteel nog 32 Nederlanders. Sinds Buitenlandse Zaken de in Ivoorkust verblijvende Nederlanders adviseerde te vertrekken, hebben 18 Nederlanders het land verlaten. Nederland heeft geen ambassade in Abidjan. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Accra (Ghana) zijn in Abidjan om Nederlanders consulaire bijstand te bieden.

Hr.Ms. Amsterdam was onderweg terug van deelname aan de anti-piraterijmissie Atalanta en Ocean Shield en zou op 23 december de haven van Den Helder binnenlopen. De terugkeer wordt nu in de tweede helft van januari verwacht.