Overzicht nieuwe wet- en regelgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap per 1 januari 2011

In dit bericht vindt u de belangrijkste wijzigingen in wet- en regelgeving van het Ministerie van OCW.

Efficiëntere accreditatie hoger onderwijs

De minister krijgt met ingang van 1 januari de bevoegdheid om de accreditatie van hbo’s en universiteiten tussentijds in te trekken als de instelling de toets der kritiek niet meer kan doorstaan. Instellingen kunnen een instellingstoets kwaliteitszorg aanvragen. Als daaruit blijkt dat de kwaliteitszorg op instellingsniveau in orde is, komen ze voor de accreditatie van de opleidingen in een beperkt regime, dat zich volledig op de inhoud van de opleiding richt.

School met minder dan 23 leerlingen mag blijven

Als een basisschool kwalitatief goed is en er perspectief bestaat dat het aantal leerlingen weer toeneemt, mag de minister een school met minder dan 23 leerlingen open houden. In de huidige wetgeving is vastgelegd dat scholen minimaal 23 leerlingen moeten hebben. Met deze ‘discretionaire bevoegdheid’ kan de minister besluiten dat basisscholen in regio’s die te maken hebben met demografische krimp, toch onderwijs kunnen blijven aanbieden. 

Eenvoudiger regels rijksmonumenten

De regels voor rijksmonumenten worden eenvoudiger. Het aantal categorieën gaat omlaag, de subsidiepercentages worden vereenvoudigd en het recht op fiscale aftrek van onderhoudskosten is niet langer relevant voor de hoogte van het subsidiepercentage. De uitgangspunten van de regeling blijven ongewijzigd: planmatig onderhoud, korte procedures en voldoende waarborg voor de kwaliteit van de monumentenzorg. 

Niet-indexering normbedragen

Zoals al in de begroting voor 2010 aangekondigd wordt de studiefinanciering in 2011 en 2012 niet geïndexeerd. Ook wordt de aanvullende beurs na de eerste vijf maanden studiefinanciering in het hoger onderwijs onder het prestatieregime gebracht.