Jaarwisseling: minder incidenten, meer aanhoudingen

Uit een eerste inventarisatie van het verloop van de jaarwisseling blijkt dat er minder incidenten hebben plaatsgevonden en dat er meer aanhoudingen zijn verricht.

Uit de eerste cijfers blijkt dat er deze jaarwisseling 2010 incidenten waren. In verreweg de meeste gevallen ging het om vernieling (842). Brandstichting (588), mishandeling (348) en openlijke geweldpleging (182) volgen als meest voorgekomen incidenten. Daarmee ligt het totaal aantal incidenten 20% lager dan vorig jaar. Het aantal aanhoudingen door de politie steeg met ruim 20% naar 1253.

‘Cijfers geen reden voor tevredenheid’

Staatssecretaris Teeven spreekt van een positieve trend, maar vindt de cijfers geen reden geven voor tevredenheid. Teeven maakt zich zorgen over het aantal gewonden bij de politie en het aantal gevallen van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Dit jaar waren er 115 van deze gevallen, terwijl dat er bij de vorige jaarwisseling 92 waren.

Staatssecretaris loopt mee met politie

De staatssecretaris liep tijdens de jaarwisseling mee met de politie in de regio Haaglanden. Hij vindt dat het ingezette zero-tolerance-beleid goed uitpakt en wil die lijn doortrekken. Ook de preventieprojecten die hij in Den Haag bezocht, zijn volgens hem uitstekende initiatieven om de jaarwisseling een feest te laten zijn.