Brand Moerdijk: geen grootschalig onderzoek naar gezondheidsrisico's

Er komt geen grootschalig gezondheidsonderzoek voor hulpverleners, werknemers en omwonenden van de plek in Moerdijk waar woensdag een grote brand woedde. Dat meldde zaterdag het Regionaal beleidsteam Midden-en West-Brabant.

Burgemeester Peter van der Velden van Breda, die voorzitter is van dit team, had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd naar het nut van zo'n onderzoek. Volgens het RIVM kunnen omwonenden met klachten naar hun huisarts en werknemers en hulpverleners naar de bedrijfsarts als ze klachten hebben. Ze moeten dan ook een vragenlijst invullen over de klachten, zodat het verloop ervan centraal in de gaten kan worden gehouden.

Meldpunt

Voor de bevolking van Midden- en West-Brabant is er een centraal punt, het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD in Tilburg waar mensen eventuele gezondheidskundige klachten kunnen melden. Het telefoonnummer van het meldpunt is 0900-3686868. De gemeente Moerdijk heeft een meldpunt ingesteld voor mensen die materiële schade geleden hebben door de brand. Daarvoor is het telefoonnummer 0570-783460 opengesteld. Op de website van de gemeente staat een overzicht van belangrijke telefoonnummers met betrekking tot de brand.

Informatievoorziening

Peter van der Velden, burgemeester van Breda en voorzitter van het Regionaal beleidsteam Midden- en West-Brabant, wil een onderzoek naar de informatieverstrekking en communicatie tijdens de brand. Wie dat onderzoek gaat doen, is nog niet bekend.