Ashton verguld met missie Afghanistan

Hoge Vertegenwoordiger Ashton is verguld met de bijdrage die het Nederlandse Kabinet wil leveren aan de Europese politiemissie EUPOL in Afghanistan. Dat zei de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie vandaag voor haar bezoek aan minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

De EUPOL-missie is volgens Ashton belangrijk omdat politietraining de Afghanen in staat stelt zelf voor veiligheid in hun land te zorgen. Zij benadrukte het belang van samenwerking met Afghaanse veiligheidsinstellingen en de NAVO. Volgens Ashton vullen de EUPOL- en NAVO-missies elkaar goed aan.

Rosenthal sprak met Ashton ook over het toenemende geweld tegen religieuze minderheden in verschillende landen, zoals Egypte, Irak, Nigeria en de Filippijnen. Rosenthal vindt dat de EU-leden gezamenlijk bij deze landen moeten aandringen op bescherming van deze minderheden. Ashton beloofde het onderwerp te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken, op 31 januari.

Rosenthal is niet tegen een ontmoeting tussen Hoge Vertegenwoordiger Ashton met de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Martinov. Ashton zal hem duidelijk maken dat intimidatie van oppositie, media en mensenrechtenorganisaties in Wit-Rusland moet stoppen, en dat arrestanten moeten worden vrijgelaten. Rosenthal wil vasthouden aan EU-sancties tegen het regime van Loekasjenko. Daarbij gaat het om sancties die de bevolking en oppositie niet treffen, zoals een visa-ban tegen Loekasjenko en andere kopstukken.