Reactie minister Leers op uitspraak Gerechtshof over opvang afgewezen asielzoekers

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag een uitspraak gedaan in een zaak over de opvang van een uitgeprocedeerd gezin uit Angola. Kort samengevat mag de opvang aan dit gezin met minderjarige kinderen niet beëindigd worden.

Voorop staat dat het betrokken gezin geen recht heeft op asiel in Nederland. Ook het Hof noemt dat uitgangspunt in het arrest. De moeder en haar drie kinderen zullen dus Nederland moeten verlaten: liefst vrijwillig en zelfstandig, desnoods gedwongen.

Minister Leers laat weten dat de mogelijkheid van een eventueel cassatieberoep nog wordt bestudeerd, maar uiteraard zal het arrest van het Hof nu gevolgd worden. Dat betekent dat kinderen én moeder in gezinsverband opvang houden (huisvesting, medische zorg, scholing, dagelijkse verzorging). Die opvang kan zijn in de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Ter Apel (zoals nu) of op een andere adequate wijze.

Hiermee blijft de lijn in stand om de opvang van gezinnen met kinderen niet te beëindigen, maar wel te blijven werken aan vertrek uit Nederland als er geen recht is op asiel.