Rijkswaterstaat start hoogwaterberichtgeving voor de Rijn

Door de neerslag en de stijgende temperaturen met als gevolg smeltende sneeuw neemt de afvoer van de Rijn toe en is Rijkswaterstaat gestart met hoogwaterberichtgeving. Dit gebeurt vanuit de Waterkamer van het Watermanagementcentrum Nederland. De afvoer van de Maas is afgelopen weekend vrijwel constant gebleven en sinds maandag 10 januari is een voorzichtige daling ingezet. De afvoer van de Rijn stijgt verder naar circa NAP +1520 en de verwachting is dat woensdag en donderdag het peil stabiliseert. Rijkswaterstaat volgt de situatie nauwlettend.

Rijn

Op dinsdagochtend 11 januari om 09:00 uur is bij Lobith een waterstand van NAP +1483 cm bereikt. De verwachting is dat het peil bij Lobith verder stijgt tot circa NAP +1520 cm en dat woensdag en donderdag het peil stabiliseert. Daarna is verdere stijging mogelijk. De stuwen Driel, Amerongen en Hagestein zijn geopend.

De hoogwaterberichtgeving voor de Rijn wordt van kracht als bij Lobith een waterstand van 1400 cm +NAP wordt bereikt. Betrokken autoriteiten zoals gemeenten, provincies en waterschappen kunnen gebruik maken van de hoogwaterberichten van Rijkswaterstaat.

In het stroomgebied valt er vandaag geen neerslag van enige betekenis en de temperaturen zijn over het algemeen beneden nul. Vanaf dinsdag 11 januari stijgen de temperaturen en vanaf woensdag 12 januari wordt er ook weer neerslag in het stroomgebied verwacht.

Maas

Op basis van de huidige situatie in het stroomgebied wordt verwacht dat het peil bij St. Pieter de komende dagen verder zal dalen tot ca. NAP +4500 cm (1.100 m3/s) op woensdagavond 12 januari. Daarna wordt op grond van de voorspelde neerslag een tijdelijke stabilisatie van de waterstand verwacht.

Sinds afgelopen week zijn de temperaturen in het Maasgebied sterk gestegen met als gevolg smeltende sneeuw en sterk toenemende afvoeren/waterstanden. De hoogwaterberichtgeving voor de Maas is op 7 januari gestart bij het bereiken van een afvoer van 1.500 m3/s bij St. Pieter. De waterstand bij St. Pieter had op zaterdag 8 januari een maximale stand van ca. NAP +4700 cm (2.271 m3/s). Deze stand is tot zondagnacht 9 januari met enkele fluctuaties vrijwel constant gebleven. Sinds maandag 10 januari 02:00 uur is de waterstand bij St. Pieter licht gaan dalen.

Maatregelen

De zeven stuwen in de Maas zijn geopend. Het gaat om de stuwen Borgharen, Belfeld, Linne, Roermond, Sambeek, Grave en Lith.

Er zijn nog vier sluizen in de Maas gestremd: Roermond, Belfeld, Sambeek en Grave. De eerder gestremde sluizen Limmel (Julianakanaal), Linne en Bosscherveld (Zuid-Willemsvaart) zijn weer in bedrijf. Het scheepvaartverkeer tussen Buggenum en Sambeek is sinds zondagmiddag gestremd vanwege de hoge waterstanden. Deze stremming zal nog zeker tot woensdag 12 januari duren.

De Maas is een snel reagerende rivier, sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en smeltwater in het bovenstroomse deel van de Maas in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. Voorspellingen voor een termijn van meer dan twee dagen zijn onzeker en kunnen dan ook uitsluitend als trendverwachtingen worden beschouwd.

Actuele waterberichtgeving

Actuele waterberichtgeving vindt u op NOS Teletekst op pagina 720 en op pagina 724.