Botnets in Nederland in beeld gebracht

In de periode tussen januari 2009 en zomer 2010 waren er waarschijnlijk tussen de 450.000 en 900.000 en mogelijk meer computers in Nederland besmet en onderdeel van zogenaamde botnets

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de TU Delft in opdracht van Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I). Met het onderzoek bestaat volgens Verhagen voor het eerst zicht op de omvang van botnets in Nederland.

Spam en identiteitsdiefstal

Botnets zijn netwerken van (ongemerkt) geïnfecteerde computers die gebruikt worden om op grote schaal spam te versturen, en in toenemende mate voor identiteitsdiefstal en aanvallen op websites van bedrijven. Volgens minister Verhagen zijn botnets het Zwitsers zakmes van internetcriminelen. 'Er worden allerlei illegale activiteiten mee uitgevoerd en ze ondermijnen het vertrouwen van mensen in het internet. Dat is gevaarlijk want internet is dé bron van innovatie en een aanjager van nieuwe economische activiteiten,’ aldus Verhagen.

Veroorzakers aanpakken

EL&I helpt alle expertises samen te brengen om te zorgen dat de gevolgen van besmette computers en de veroorzakers van botnets worden aangepakt. Het onderzoek helpt internetproviders en andere bedrijven daarbij betere methodes te ontwikkelen en afspraken te maken over de detectie en aanpak van besmette PC’s, zodat het internet en computergebruikers beter worden beschermd. Mede voor dit doel is door EL&I en anderen het Platform Internetveiligheid opgericht waarin internetproviders, bedrijven en overheden samenwerken.

Opsporing besmettingen

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal besmettingen per internetgebruiker in Nederland gemiddeld is ten opzichte van vergelijkbare landen. Wel nemen Nederlandse aanbieders nog maar met weinig van de besmette klanten in hun netwerk contact op (10%). Vaak hebben zij nog te weinig informatie om alle besmettingen op te kunnen sporen en succesvol aan te pakken.