Knapen en Wientjes bespreken rol bedrijfsleven in ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretaris Knapen wil Nederlandse bedrijven meer betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Vandaag sprak hij daarover met voorzitter Wientjes van VNO-NCW.

Voorzitter Wientjes van VNO-NCW en staatssecretaris Knapen.

Knapen zet economische groei in ontwikkelingslanden centraal in zijn nieuwe agenda voor internationale samenwerking en wil daarbij meer gebruik maken van Nederlandse kennis en kunde, juist ook van het bedrijfsleven.

Wientjes en Knapen spraken af de komende periode de samenwerking tussen ontwikkelingssamenwerking en bedrijfsleven vorm te geven.

Door middel van publiek private partnerschappen, bedrijfsleveninstrumenten en economische diplomatie is er winst te behalen, zowel voor bedrijven als ook voor armoedebestrijding. Een groter deel van het budget voor ontwikkelingssamenwerking zal aan dit soort instrumenten worden besteed. Daarbij zal extra nadruk liggen op de economische topgebieden waar Nederland in uitblinkt, zoals water en voedsel.

Staatssecretaris Knapen stelt vanuit de begroting voor ontwikkelingssamenwerking 500 miljoen euro per jaar beschikbaar ter bevordering van economische samenwerking met ontwikkelingslanden.