Meld uw project aan voor derde ronde Crisis- en herstelwet

Tot 1 februari 2011 kunnen bij het ministerie van IenM projecten worden aangemeld voor de zogenoemde derde tranche van de Crisis- en herstelwet (Chw).

De Chw is bedoeld voor projecten op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling zoals woningbouw, herontwikkeling van de binnenstad of de herstructurering van bedrijventerreinen.

Behoud van de werkgelegenheid op korte termijn is een hoofddoel. Daarom bevat de wet prikkels voor ruimtelijke ontwikkeling op korte termijn, en is een aantal maatregelen van tijdelijke aard (tot 1 januari 2014). Begint de uitvoering voor die datum, dan blijft de Crisis- en herstelwet tot het eind van het project van toepassing.

De Crisis- en herstelwet bevat een aantal tijdelijke en permanente maatregelen. Dankzij deze maatregelen kunnen procedures sneller en eenvoudiger verlopen en kunt u ruimte creëren voor nieuwe ruimtelijke initiatieven. Zo worden vergunningprocedures vereenvoudigd, krijgt u meer mogelijkheden de beschikbare milieuruimte optimaal te benutten en worden beslistermijnen voor de rechter ingekort. Valt uw project onder de categorieën van bijlage 1 van de Crisis- en herstelwet, dan kunt u gebruik maken van deze bestuursrechtelijke voordelen.

Naast de categorieën van bijlage 1 is in bijlage 2 een lijst opgenomen van concrete projecten die, met behoud van zorgvuldigheid, een verlichting van de m.e.r.-procedure hebben.

Tot slot kent de Crisis- en herstelwet een aantal bijzondere voorzieningen waarvan u gebruik kunt maken. Er zijn bijzondere voorzieningen voor een viertal typen projecten waarvoor u zich kunt aanmelden:

  • experimentele ontwikkelingsgebieden
    Voor met name transitiegebieden bestaat de mogelijkheid om een nieuwe functie te realiseren en op termijn de passende milieukwaliteit te realiseren.
  • innovatieve experimenten
    Daar waar wettelijke regels en bepalingen belemmerend zijn voor een innovatief project kan worden afgeweken van een 10-tal wetten en onderliggende bepalingen, mist het project bijdraagt aan een duurzame en economische ontwikkeling en innovatief is.
  • (woning)bouwprojecten
    Voor bouwprojecten met 20 tot 2000 nieuwbouw woningen kunt u gebruik maken van een vereenvoudigde procedure, waarbij u kunt volstaan met één projectuitvoeringsbesluit dat alle ander benodigde besluiten vervangt.
  • lokale en (boven)regionale projecten met nationale betekenis
    Projecten met een nationale betekenis waaraan alle betrokken overheden zich commiteren, kunnen gebruik maken van een versnelde procedure.

Meld uw project aan bij deze contactpersonen van het ministerie van IenM:

  • Wim Knoppert, wim.knoppert@minvrom.nl, tel. 070 – 339 2310
  • Fenna Gutter, fenna.gutter@minvrom.nl, tel. 070- 339 1640 
  • Monique Arnolds, monique.arnolds@minvrom.nl, tel. 070 - 339 33 35