Nederland steunt Vluchtelingenorganisatie Verenigde Naties

De Hoge Vertegenwoordiger voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties António Guterres sprak vandaag met de minister en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en met Nederlandse ambassadeurs die deze week in Den Haag bijeen zijn.

'UNHCR verleent noodhulp en ondersteuning aan vluchtelingen in 117 landen en doet dat waar mogelijk in de regio van herkomst. Daarvoor is de steun van Nederland van groot belang', zei Guterres.

Verhoging bijdrage
Minister Uri Rosenthal bevestigde in zijn ontmoeting met Guterres dat Nederland ondanks de krimpende overheidsuitgaven als gevolg van de economische crisis de ongeoormerkte bijdrage aan de UNHCR dit jaar met € 1 miljoen verhoogt naar € 43 miljoen.

Aandacht minderheden
Rosenthal: 'In de Nederlandse samenleving is er brede steun voor noodhulp. De UNHCR is, zeker sinds de door u doorgevoerde hervormingen, een zeer effectieve organisatie met weinig overhead, die binnen 72 uur een hulpoperatie kan opstarten. Daar dragen wij graag aan bij.'

De minister drong bij de Hoge Vertegenwoordiger aan op extra aandacht voor de positie van religieuze minderheden in ondermeer Irak, Egypte en Eritrea.

Aansluiting programma's
Staassecretaris Ben Knapen en António Guterres spraken over de noodzaak om hulp aan vluchtelingen en ontwikkelingshulp beter op elkaar te laten aansluiten, door samenwerking van UNHCR (Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) met UNDP (Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties) en de Wereldbank.

'De duurzame hulp aan vluchtelingen in de eigen regio voorkomt dat mensen opnieuw op de vlucht slaan. Dat is noodzakelijk voor de internationale stabiliteit en veiligheid die ook voor Nederland van groot belang zijn', aldus de staatssecretaris. 

Vluchtelingenstromen
Knapen, die recent een bezoek bracht aan Soedan, sprak ook met Guterres over vluchtelingenstromen van Noord naar Zuid-Soedan en omgekeerd. De UNHCR is nauw betrokken bij de opvang van deze groepen. 'De bijdrage van de Zuid-Soedanese overheid is nog onvoldoende en ik heb hen hier op aangesproken. Dit is essentieel voor een vreedzame overgang.'