Bleker voor Europees ingrijpen varkensvleesprijs

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil samen met Europese collega's bekijken of de Europese regeling voor particuliere opslag van varkensvlees tijdelijk opengesteld kan worden. Dat betekent dat bijvoorbeeld slachterijen en handelaren een vergoeding kunnen krijgen voor de opslag van varkensvlees zodat er minder vlees op de markt komt en de prijzen kunnen aantrekken.

Europese High Level Group

Staatssecretaris Bleker pleit ook voor een zogenaamde Europese High Level Group die de varkensmarkt beter in kaart brengt en voorstellen kan doen voor een duurzame en economisch rendabele varkensvleesmarkt.

Overleg met Europese collega's

Bleker heeft met alle partijen uit de varkenssector aan tafel gezeten om de situatie op de varkensvleesmarkt te bespreken. Ook spreekt hij met minister-president Kris Peeters van Vlaanderen. Gesprekken met Europese collega's volgen binnenkort.

De markt voor varkensvlees staat onder druk. De prijs voor varkensvoer stijgt en de prijs die varkensboeren krijgen voor varkens is laag. Daarbovenop komt dat in Duitsland consumenten minder varkensvlees kopen vanwege het dioxineschandaal. Dat land is een belangrijke exportmarkt voor Nederlands varkensvlees.