Minister Verhagen herstart oliewinning in Nederland

Minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen geeft maandag 24 januari 2011 het officiële startsein voor de winning van olie in het Schoonebeekveld in Drenthe. Het veld zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren.

In Drenthe bevindt zich het grootste olieveld op het vasteland van noordwest Europa. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staakte de winning in 1996 omdat het veld met de technieken en infrastructuur van toen niet meer rendabel was.

Nieuwe technologie

De NAM en het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland hebben nieuwe technologie ontwikkeld waardoor de winning weer kan worden opgestart. De taaie olie in het veld wordt door de injectie van stoom vloeibaar gemaakt. De ja-knikkers van vroeger zijn vervangen door hoogrendementspompen.

Werkgelegenheid

Circa 60 procent van de opbrengsten van de oliewinning vloeit terug in de staatskas. De vernieuwing van de installaties biedt werk aan tussen de 300 en 600 mensen. Bij de reguliere productie blijven straks 50 tot 80 mensen betrokken.

Noot voor de redactie

De media zijn welkom bij toespraken en de officiële openingshandeling, en kunnen de rondleiding van de minister langs de winningsinstallaties gedeeltelijk bijwonen. Er is daarbij kort gelegenheid tot het stellen van vragen. U wordt verzocht uiterlijk 15.45 uur aanwezig te zijn bij de tent bij de NAM warmtekrachtcentrale, Beekweg 33, te Schoonbeek.

  • Voor aanmeldingen en informatie kunt u contact opnemen met de woordvoerder van de NAM, Chiel Seinen, tel: 0592 36 82 22, mob: 06 132 175 25, Chiel.Seinen@shell.com;
  • Voor interviews met minister Verhagen kunt u contact opnemen met de woordvoerder van het ministerie van EL&I, Bart Rijs, tel: 070 379 75 52, mob: 06 461 524 39, b.j.m.rijs@minez.nl.