Rutte: versterk concurrentiekracht Europa

Tijdens zijn ontmoeting met EU-voorzitter Van Rompuy pleit Rutte voor een sterke Europese concurrentiekracht, tegen de achtergrond van de snelle opmars van landen als China, India en Brazilië.

'Ik geloof zelfs dat in die ontwikkeling ook veel kansen liggen voor Europa. Maar we krijgen het niet gratis. We zullen in Europa bijvoorbeeld over de hele linie langer door moeten werken en innovatiever moeten worden', aldus Rutte na afloop van zijn gesprek met de EU-voorzitter.

De minister-president gaf aan dat Nederland in Europees verband graag zijn steentje wil bijdragen. 'Maar wel onder duidelijke voorwaarden voor een strenge begrotingsdicipline en een stevig arbeidsmarktbeleid in alle lidstaten'.

Verder benadrukte Rutte dat Nederland hecht aan een structurele aanpak van de crisis in de eurozone. Om de naleving van de Europese begrotingsregels af te dwingen, maar ook om de stabiliteit van de euro te kunnen waarborgen.

Aghanistan

Tot slot spraken Rutte en Van Rompuy over de voorgenomen Nederlandse bijdrage aan de politietrainingsmissie in Afghanistan.

'Van Rompuy heeft mij nog eens bevestigd hoe welkom de Nederlandse bijdrage zou zijn', zei Rutte. Volgens Van Rompuy is de missie 'cruciaal' voor de opbouw van de Afghaanse politie en van de rechtsstaat. Het doel is de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land uiteindelijk over te dragen aan de Afghanen zelf.

Van Rompuy bracht op 20 januari 2011 een bezoek aan minister-president Rutte. Het is de eerste keer dat Rutte de EU-voorzitter ontvangt in Nederland.