Afnemers van warmte beter beschermd

Er komt één maximumtarief voor de levering van warmte aan huishoudens en kleine bedrijven. Bovendien worden deze klanten beter beschermd tegen de gevolgen van eventuele financiële problemen bij de warmteleveranciers.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Warmtewet en het ontwerp voor een Warmtebesluit. Dit wetsvoorstel is een wijziging van het initiatiefwetsvoorstel Warmtewet van de Kamerleden Ten Hoopen en Samsom.

Afnemers van warmte zijn vaak afhankelijk van één afnemer. Daarom bevat de Warmtewet eisen aan leveranciers, een vergunningstelsel en tariefregulering. De manier waarop de tarieven in het initiatiefwetsvoorstel worden gereguleerd, zijn in de praktijk niet werkbaar. Daarom is dit nu, via het voorstel tot wetswijziging, vereenvoudigd. De mededingingsautoriteit NMa zal voortaan het rendement van leveranciers monitoren. Zo blijft de bedrijfsvoering van de leveranciers gewaarborgd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.