Groei Burgernet draagt bij aan veiligheid

Burgernet, het samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen, is per medio januari 2011 in 64 gemeenten verdeeld over 9 korpsen ingevoerd. Landelijk telt Burgernet bijna 200.000 deelnemers. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie spelen zowel gemeenten als politie hiermee in toenemende mate in op de wens van de burger om een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in hun buurt.

Meer heterdaadkracht

Het betrekken van burgers bij veiligheid in hun wijk draagt zichtbaar bij aan het vergroten van de pakkans van verdachten of het terugvinden van vermiste personen. Bryan Rookhuijzen, korpschef van Politie Limburg Noord en voorzitter van de Stuurgroep Burgernet: ‘De kans op opheldering neemt flink toe, zodra we die heterdaadkracht verbeteren. Door directe informatie van deelnemers heeft de politie in gemiddeld 10 % van de gevallen een Burgernetactie succesvol kunnen afsluiten. Hoe meer Burgernetdeelnemers, hoe groter de kans dat gemeente, politie en burgers samen de gezochte persoon opsporen. En daarmee de veiligheid in de buurt vergroot’.

1 miljoen deelnemers in 150 gemeenten

In januari sloot Echt-Susteren als 50ste Burgernetgemeente aan. Peter Rehwinkel, voorzitter Raad van Toezicht Burgernet: ‘De doelstelling was om in eind 2011 Burgernet in minimaal 50 gemeenten in te voeren en hierin de functionaliteit van SMS-Alert te laten opgaan. Het zegt veel over de animo onder gemeenten, politie én burgers dat we ons streven nu al bereikt hebben, landelijk 64 gemeenten en 200.000 deelnemers. En de teller tikt door; op weg naar 1 miljoen deelnemers in 150 gemeenten in 2012. Die Burgernetdeelnemers geven daarmee ook een signaal af aan álle gemeenten; ze willen actief een bijdrage leveren om de veiligheid te vergroten en vinden de veiligheid van hun wijk helemaal niet een taak van alleen maar de gemeente en de politie. Ze willen juist samen met de overheid optrekken om ervoor te zorgen dat mensen en kinderen in hun wijk weer veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Burgernet geeft de gemeente een concrete manier om burgerparticipatie te bevorderen en biedt de burger een kans aan te haken.’

Alerteringsfamilie

Eind 2011 is Burgernet in zoveel gemeenten ingevoerd dat er sprake is van een landelijk dekkend netwerk voor de toepassing van Burgernet. Burgernet wordt ingezet bij tijdkritische incidenten als woninginbraak, straatroof, overvallen en bij vermissingen, en in toenemende mate voor niet-tijdkritische acties (preventie, aanvullend buurtonderzoek recherche). De bedoeling is dat Burgernet uiteindelijk uitgroeit tot een overkoepelende alerteringsdienst, die ook kan worden ingezet door de brandweer of GHOR. Rookhuijzen: ‘Afgesproken is dat SMS-Alert in Burgernet wordt opgenomen. Die integratie van SMS-Alert moet leiden tot een eenduidig aanbod van diensten door de Nederlandse politie onder de naam Burgernet. Wij sluiten ons dan ook aan bij het pleidooi van de minister om te komen tot één alerteringsfamilie, waarin bijvoorbeeld ook Amber Alert wordt opgenomen’.