Mensenrechtenambassadeur reikt PEN-Award uit aan Russisch filmmaker en journalist

Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer overhandigde donderdag 20 januari de Oxfam Novib/ PEN-Award aan de Russische filmmaker en journalist Andrei Nekrasov. De overhandiging vond plaats tijdens Writers Unlimited – Winternachten festival in Den Haag. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of gevlucht zijn.

Nekrasov heeft zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de Russische politiek en mensenrechten. Een voorbeeld hiervan is zijn documentaire Disbelief (Ongeloof) uit 2004 over de terroristische aanslag in Moskou in 1999, waarmee hij de prijs voor de beste documentaire won op het International Documentary Film Festival in Amsterdam. De film is in Rusland verboden. Na Disbelief had Andrie Nekrasov regelmatig te maken met bedreigingen.

De overige drie schrijvers die de Oxfam Novib/Pen Award ontvingen, zijn journalist/dichter Sakit Zahidow uit Azerbeidzjan, de Turkse journalist/schrijver Nedim Sener en de Sri Lankese journalist J.S. Tissainayagam. Zij waren niet aanwezig om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen.