Reactie minister Opstelten op overlijden Don Berghuijs

Op dinsdag 18 januari overleed na een kort ziekbed Don Berghuijs, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) reageert op dit overlijden met onderstaand persoonlijk bericht:

‘Tot mijn grote ontsteltenis bereikte mij het bericht van het overlijden van Don Berghuijs. Don was een inspirerende en charmante persoonlijkheid die leefde voor de veiligheid. Hij was de grondlegger van veel van de innovaties waarmee de veiligheidssector dagelijks werkt. Don is voor mij de verpersoonlijking van het beleid rond rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland van de afgelopen vijftien jaar. De regionalisering van de brandweer, de komst van de veiligheidsregio (hij was de eerste), het netcentrisch werken, landelijke operationele staf, C2000, Don stond aan de basis of had het als eerste geregeld, als eerste bedacht of begeleidde het in een commissie. Hij belde ook nog even voor een advies of een tip zoals onlangs nog rond de brand bij Moerdijk. Onze relatie was meer dan een professionele, hij was een kameraad en ik zal hem zeer missen. Ik wens zijn kinderen, familie, vrienden en collega’s bijzonder veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.’

Mr. I. W. Opstelten

Minister van Veiligheid en Justitie

Don Berghuijs was lange tijd voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR). 

Berghuijs heeft van 1987 tot 1993 verschillende functies bekleed bij het ministerie van BZK en bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In zijn laatste functie bij BZK was hij plv. directeur Politie en heeft hij de inrichting van het KLPD vormgegeven. Vanaf 1993 is hij regionaal commandant van brandweer Rotterdam geweest en in 2006 vormde hij als algemeen directeur de allereerste veiligheidsregio (VR) van Nederland: de VR Rotterdam-Rijnmond.

Daarnaast was Berghuijs actief als docent en -meestal als voorzitter- in diverse stuurgroepen, klankbordrgroepen en (begeleidings)commissies. Zo was hij onder meer bestuurslid van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) en voorzitter van de expertgroep C-2000 van het ministerie van BZK.