Oliewinning in Nederland hervat

Er wordt weer olie gewonnen in Nederland. Minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen gaf maandag 24 januari 2011 het officiële sein voor de herstart van de winning van olie in het Schoonebeekveld. Het veld in Drenthe zal de komende 25 jaar naar schatting 120 miljoen vaten olie produceren.

'Een motor voor de Nederlandse economie,' noemde Verhagen de hervatting van de oliewinning in zijn toespraak. De vernieuwing van de installaties biedt werk aan tussen de 300 en 600 mensen. Bij de reguliere productie blijven straks 50 tot 80 mensen betrokken. Circa 60 procent van de opbrengsten van de oliewinning vloeit terug in de staatskas.

Technisch vernuft

Volgens minister Verhagen kan Nederland trots zijn op de staaltjes van technisch vernuft die de oliewinning weer mogelijk maken. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) staakte de winning in 1996 omdat het veld met de technieken en infrastructuur van toen niet meer rendabel was.

Nieuwe, slimme technologie

Met steun van het staatsbedrijf Energiebeheer Nederland kan de NAM gebruik maken van nieuwe, slimme technologie. De taaie olie in het veld wordt door de injectie van stoom vloeibaar gemaakt. De ja-knikkers van vroeger zijn vervangen door hoogrendementspompen.