Regeling voor financiering tijdelijke opslag varkensvlees

Er komt zo snel mogelijk een regeling voor de financiering van tijdelijke opslag van varkensvlees. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) samen met zijn Belgische en Franse collega's bereikt tijdens de landbouw- en visserijraad op maandag 24 januari in Brussel.

EU-commissaris Ciolos zal alles in het werk stellen om de regeling zo snel mogelijk open te stellen.

Hulp voor gezinsbedrijven

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is blij met het EU-ingrijpen in de varkensmarkt. Bleker: 'Het is een belangrijk signaal voor de markt. We bieden de mogelijkheid om tijdelijk vlees uit de markt te halen zodat de prijs kan herstellen. Duizenden gezinsbedrijven zijn in nood en snakken naar een stabielere markt om in te werken. Deze maatregel kan daarbij helpen.'

Een man keurt varkensvlees in een slachthuis.

Lage prijs varkensvlees

De markt voor varkensvlees is de afgelopen weken acuut verslechterd. De prijs voor varkens ligt nu vaak onder de kostprijs; ook het veevoer wordt steeds duurder.

Markt stabiel maken

Er komt ook een uitgebreide adviesgroep die in de komende twee maanden de markt voor varkensvlees gaat onderzoeken en mogelijk met voorstellen komt voor de middellange termijn.

Bleker: 'We zetten knappe koppen bij elkaar om goed te kijken naar de hele varkensvleesmarkt. Die komen hopelijk met adviezen voor een stabielere markt waar iedereen een redelijk deel in heeft.'