Steun voor Limburgse innovatieplannen

'Samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en overheden op regionaal niveau is essentieel voor innovatie en om een top kennisland te worden en te blijven. Meer dan subsidies is hiervoor vooral risicokapitaal en een nieuwe aanpak van belang.'

Dat zei minister Verhagen dinsdag 25 januari 2011 nadat hij uit handen van de Limburgse gouverneur Frissen het Masterplan voor de Chemelot Campus en de Health Campus Maastricht in ontvangst had genomen.

Ruimte voor innovatie

'Deze masterplannen sluiten aan bij het beleid van het kabinet om ondernemerschap en innovatie te stimuleren, met name in gebieden waarin we echt voorop kunnen lopen in de wereld, zoals de chemie of de life sciences,' aldus de minister. In zijn speech maakte Verhagen verder duidelijk dat juist door dit soort samenwerking tussen bedrijven en overheden op regionaal niveau innovatie echt de ruimte krijgt. Dat zorgt voor meer ruimte voor ondernemers en nieuwe bedrijfjes en hoogwaardig werk.

Extra kenniswerkers

Op de twee campussen wil Limburg kennis en bedrijvigheid op het gebied van gezondheid en materialen op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de Maastricht Health Campus bundelen. De samenwerkende bedrijven en overheden willen er in 10 jaar 2000 kenniswerkers extra laten werken. Ook wordt werk gemaakt van meer startende en snelgroeiende bedrijven op de campussen, bijvoorbeeld door verstrekking van risicokapitaal. Verhagen moedigt de betrokken partijen aan om verder actief de verbinding te zoeken met onder meer de grensoverschrijdende partners en de Brainport 2020 partijen.

Nieuw innovatiefonds

Volgens de minister sluit de Limburgse aanpak goed aan op de nieuwe aanpak die het kabinet heeft gekozen. Zo moet een nieuw innovatiefonds waar bedrijven kunnen aankloppen voor een lening of garantie voorzien in durfkapitaal. In plaats van subsidies wil het kabinet volgens Verhagen innovatie verder vooral stimuleren door in onnodige bureaucratie te snijden en problemen bij vergunningverlening aan te pakken. Ook wordt samenwerking op het gebied van innovatie gestimuleerd door gericht te kiezen voor een aantal gebieden waar Nederland echt in voorop kan lopen en waar gericht in wordt geïnvesteerd.