Minister Schippers: belonen naar prestatie

,,Doe mij een voorstel dat ik niet kan afslaan.’’ Met die woorden stak minister Schippers in een videoboodschap haar arm uit naar de NVZ om uit het conflict over de overschrijdingen in de ziekenhuiszorg te komen. De minister toonde zich bereid de opgelegd korting te faseren.

Dames en heren,  
Graag was ik bij u persoonlijk aanwezig geweest om nader met u kennis te maken. Maar ik ben voor overleg naar de Kamer geroepen. En u weet, de volksvertegenwoordiging gaat altijd voor.  

Voor veel mensen in Nederland  is gezondheid een normale zaak, gelukkig.
We leven langer. Langer in goede gezondheid. Wie desondanks ziek wordt
of gewond raakt, heeft steeds betere kansen op herstel. Daar mogen we best trots op zijn.  

Maar er zijn ook stevige uitdagingen. Het aantal chronisch zieken
neemt enorm toe, de vergrijzing zet door en er dreigt een groot tekort aan arbeidskrachten in de zorg. Kortom, we mogen niet achterover leunen.   

Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden moet de gezondheidszorg beter.
Om de toenemende kosten te kunnen betalen is het nodig om meer en betere zorg te leveren voor hetzelfde geld.

Kern van de oplossing is volgens mij dat we de dynamiek moeten bevorderen in de zorg. De zorgverlener die het goed doet, die het verschil maakt, krijgt ook goed betaald. Wie ondermaats presteert, moet dat ook merken. met alle financiële gevolgen en risico's van dien. Dat prikkelt iedereen.  

Belonen naar prestatie is de kern van mijn beleid. Dat betekent het afschaffen
van de ziekenhuisbudgetten, vrije prijsvorming en de introductie van DOT. Ik ben daarover in intensief overleg met u. Ook over hoe we het overgangsregime inrichten.

Ik zeg daar tegelijk bij dat er financiële kaders zijn. De aanpak van de afgelopen jaren waarbij elke overschrijding werd gevolgd door een korting spreekt mij niet erg aan. Ik voel meer voor een meerjarige afspraak. Een verantwoorde financiële afspraak gekoppeld aan inhoudelijke doelen zoals veiligheid en kwaliteit.
Daarbij geldt uiteraard: beloning naar prestatie.

Laten we afspraken maken waarmee we vanaf 2012 af zijn van onverwachte kortingen. Ik roep u op om mee te denken en mij een voorstel te doen dat ik niet kan afslaan.

Ook over de overschrijding ben ik in gesprek met u. Ik ben bereid afspraken te maken over de fasering van de korting. Maar dan moet u mij helpen om de groei de komende jaren te beheersen. Ik vertrouw erop dat we hier de komende weken uitkomen. 
Ik wil zorg die echt werkt.