Steun voor VN Noodhulpcoördinator

Nederland steunt OCHA met 5 miljoen euro per jaar in 2011 en 2012. Dat zegde staatssecretaris Ben Knapen op 26 januari toe aan Valerie Amos, hoofd van het Verenigde Naties Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). Nederland is daarmee één van de grotere donoren van OCHA. Via UNICEF draagt Nederland daarnaast 1 miljoen euro bij aan de bestrijding van cholera in Haïti.

Knapen sprak met Amos over recente grote hulpoperaties waar OCHA een belangrijke rol speelt, zoals in Haïti en Pakistan. ‘Het succes van de noodhulp na de aardbeving in Haïti moet ook worden afgemeten aan de situatie voorafgaand. In dat perspectief heeft de hulpoperatie miljoenen levens gered’, aldus Amos.

In Nederland is brede maatschappelijke steun voor noodhulp. Knapen: ‘Daarvoor is het overigens wel noodzakelijk dat hulporganisaties verantwoording afleggen over hun inspanningen en ook goede resultaten boeken.’

‘OCHA staat voor de uitdaging nog sneller en efficiënter te reageren in geval van een nieuwe ramp door zelf ervaren en deskundige mensen naar rampgebieden te sturen. Maar ook door ervoor te zorgen dat andere delen van de Verenigde Naties en de verschillende hulporganisaties goed samenwerken.’

Knapen en Amos spraken ook over de achterliggende oorzaken van rampen, zoals armoede en kwetsbaarheid. ‘Voor de VN is er een duidelijke taak om de verschillende agentschappen in te zetten om de mate waarin gebieden zijn voorbereid op rampen te vergroten en daarmee het risico erop te verkleinen. Samenhang tussen humanitaire hulp en structurele ontwikkelingssamenwerking is daarvoor noodzakelijk.’ aldus Knapen.