Verhagen: 'Positief gesprek over windpark Noordoostpolder'

Het is positief dat de gemeente Urk wil meedenken over de vormgeving van het windmolenpark in de Noordoostpolder. Dat zegt minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Verhagen na afloop van een gesprek met de burgermeester en wethouders van de gemeente Urk in Den Haag.

Na een zorgvuldige afweging van alle alternatieven stelden minister Schultz-Van Haegen van Infrastructuur & Milieu en minister Verhagen onlangs het definitieve inpassingsplan voor het Windpark Noordoostpolder vast. Het gaat om 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer. De gemeenten Urk, Dronten en Lelystad hebben echter alsnog voorgesteld om een aantal windmolens te verplaatsen.

'We hebben goed naar elkaar geluisterd,' verklaart minister Verhagen. 'Ik wil geen enkele verwachting wekken, maar ik zal hierover navraag doen bij de initiatiefnemers, de provincies en de betrokken gemeenten. Voorwaarde is wel dat de realisatie van het windpark er niet verder door wordt vertraagd.'

Het windpark Noordoostpolder heeft een vermogen van maximaal 430 Megawatt, waarmee meer dan 400 duizend huishoudens (bijna 1 miljoen mensen) van elektriciteit kunnen worden voorzien. Het windpark wordt hiermee verreweg het grootste en meest productieve windpark van Nederland.

Minister Verhagen benadrukte dat de gemeente Urk in het verleden steeds bij het besluit over het windpark is betrokken. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de zeven molens in het IJsselmeer het dichtste bij Urk uit het inpassingsplan zijn verwijderd.

Het effect van het windpark op de visserij -  een belangrijke zorg van de gemeente - blijft zeer beperkt. De gebieden tussen de windmolens en de dijk blijven vrij toegankelijk, en kunnen alleen tijdens de bouw deels worden afgesloten. Er komt een regeling voor gederfde inkomsten vanwege de aanleg en exploitatie van het windpark.

De inwoners van de gemeente Urk kunnen delen in de opbrengsten van de windmolens in het IJsselmeer. De inwoners participeren dan in een deel van het eigen vermogen op een wijze die risico's zoveel mogelijk uitsluit.

Het windpark Noordoostpolder past in de energievisie van dit kabinet: een verstandige mix die nu en in de toekomst zorgt voor schone en betaalbare energie.