Atsma wil kansen nanotechnologie benutten en risico’s minimaliseren

Voorzitter Peter Nijkamp van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie heeft het rapport ‘Verantwoord verder met nanotechnologie’ op 27 januari 2011 aangeboden aan staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu). Uit het eindrapport blijkt dat de burger positief is over de mogelijkheden van nanotechnologie, maar zich ook bewust is van de risico’s. Zodra nanotechnologie ‘dichter bij lijf en leden’ komt, wordt de burger voorzichtiger. Goede informatievoorziening naar burgers over nanotechnologie blijft dan ook belangrijk.

Staatssecretaris Joop Atsma sprak zijn waardering uit voor de wijze waarop de Commissie de dialoog over nanotechnologie op gang heeft gekregen. 'Nanotechnologie biedt kansen voor een compleet nieuwe industrie. Tegelijkertijd zijn er nog veel onzekerheden. We zullen voorzichtigheid in acht moeten nemen, zonder mooie ontwikkelingen in de weg te zitten. Daarom is het verstandig om van nieuwe investeringen minimaal 15% te besteden aan risico-analyse', aldus de staatssecretaris in reactie op het eindrapport.

De Commissie heeft in de afgelopen 22 maanden een dialoog op gang gezet over nanotechnologie. Met als resultaat dat steeds meer mensen in Nederland nu begrijpen wat de mogelijkheden en de risico's van nanotechnologie zijn. Om het begrip van nanotechnologie verder te vergroten, zou het goed zijn als de dialoog in 2011 verder gaat.

Nanotechnologie is een verzamelnaam voor technieken die het mogelijk maken te werken met deeltjes die een omvang hebben van nanometers (een nanometer is een miljardste meter). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het gebruik van nano-deeltjes in allerlei toepassingen (nano als product) en het gebruik van nanotechnologie in het productieproces (nano als proces). Door op nanoschaal te werken, wordt het mogelijk om zowel organisch als niet-organisch materiaal aan te passen of zelfs nieuwe materialen te creëren.