Huizenveiling via internet

Particulieren kunnen straks bij de gedwongen verkoop van een huis een bod doen via internet. Het is één van de maatregelen die minister Opstelten neemt om een executieveiling aantrekkelijker te maken. Daarmee wordt de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht en krijgen particulieren op de veiling meer mogelijkheden. Opstelten stuurt daarover een wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State.

Nu zorgen het ontoegankelijke karakter van de veiling en de risico’s voor de particuliere koper ervoor dat een woning gemiddeld 30% minder opbrengt dan bij onderhandse verkoop. Het zijn vooral handelaren die de markt beheersen en in veel gevallen de prijs laag houden. Banken lijden verlies en de huiseigenaar blijft, omdat hij uit de opbrengst van de veiling de hypotheekschuld niet kan aflossen, achter met een restschuld. De minister wil dat veranderen.

Internet maakt de executieveiling transparant. Digitale bieders kunnen de veiling in de zaal volgen en de bieders in de zaal zien de elektronische biedingen binnenkomen. Er wordt precies vastgelegd wie wanneer welk bod heeft uitgebracht. De internetveiling kan gelijktijdig met een veiling in de zaal plaatsvinden, maar ook zelfstandig.