Start verbreding A50 Ewijk – Valburg en extra Waalbrug

Minister Schultz van Haegen heeft het startsein gegeven voor de wegverbreding van de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Valburg. Onderdeel van deze wegverbreding is de bouw van een extra brug over Waal. Een brug van deze omvang is uniek in Nederland. De laatste brug van deze omvang die Rijkswaterstaat realiseerde, was de Martinus Nijhoffbrug over de Waal in de A2 (1995).

Verbreden en verbinden

De wegverbreding van 2x2 naar 2x4 rijstroken op dit deel van de A50 draagt bij aan een vlotte doorstroming op deze belangrijke transportader voor het regionale, nationale en internationale (vracht-)verkeer. Ruim 30% van het verkeer dat gebruik maakt van dit traject en de brug over de Waal is vrachtverkeer waarvan een groot deel internationaal. Door deze wegverbreding komen robuustere verbindingen tussen verschillende economisch centra tot stand.

Er is veel aandacht besteed aan de inpassing van de extra brug in het rivierenlandschap. De extra brug vormt samen met de bestaande brug een nieuwe twee-eenheid die de beleving van het wijdse open landschap versterkt. De tweede Waalbrug is gelegen in een Natura 2000 gebied. In de Winssensche uiterwaarden is daarom in vervangend fourageergebied voorzien voor onder meer de gans. Ook zijn maatregelen genomen om de aanwezige beschermde amfibieën (onder meer knoflookpad) te beschermen.

Verbreding A50 Ewijk – Valburg en extra brug over de Waal

Naast de verbreding van de weg in beide richtingen van 2x2 naar 2x4 rijstroken over een lengte van 7 kilometer en de bouw van een extra brug ten westen van de bestaande, worden de knooppunten Ewijk en Valburg aangepast. Allereerst wordt gestart met de bouw van de extra Waalbrug. Als deze in 2013 klaar is gaat het verkeer over de extra brug rijden en zal de bestaande brug worden gerenoveerd. In 2014 is alles gereed. Hierdoor verbetert de bereikbaarheid van de regio, de doorstroming van het verkeer op dit traject en de veiligheid.
Voor deze wegverbreding is Rijkswaterstaat een Design en Constructcontract aangegaan met combinatie Waalkoppel (bestaande uit Mobilis, Van Gelder en Dywidag). Totale aanneemsom bedraagt € 200 miljoen inclusief btw.