Bouw nieuwe kerncentrale in 2015

De bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland kan omstreeks 2015 beginnen. De centrale moet voldoen aan strenge eisen voor veiligheid en zorgvuldigheid. 

Dat schrijft minister Verhagen (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Kerncentrales helpen de klimaatverandering tegen te gaan en leveren betaalbare en betrouwbare stroom. Volgens het kabinet is het een logische keus in de overgang naar duurzame energie.

Kosten

2 energiebedrijven overwegen een vergunning aan te vragen voor de bouw van een nieuwe centrale. Zij kijken daarbij naar de locatie Borssele in Zeeland.

De Rijksoverheid draagt niet bij aan de kosten voor de bouw. De eigenaar van de centrale is verantwoordelijk voor de kosten van het afvalbeheer en de ontmanteling van de centrale na het eind van de levensduur.

Voorwaarden

In de brief aan de Tweede Kamer noemt het kabinet de voorwaarden waaraan een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen, zoals:

  • Bij het ontwerp moet gebruik worden gemaakt van de modernste technieken (de derde generatie reactoren).
  • De eisen voor veiligheid zijn zeer streng. Dit houdt onder meer in dat de kans op een kernsmelt-ongeval minder dan eens in de miljoen jaar moet zijn.
  • Vergunninghouders van de nieuwe centrales dragen bij aan een fonds waaruit onderzoek naar een eindbestemming van radioactief afval wordt gefinancierd. 
  • De vergunninghouder zorgt voor de kosten van het afvalbeheer, voor een voorziening voor de opslag, draagt de kosten van buitengebruikstelling en moet vooraf voldoende financiële garanties verstrekken aan de regering. 
  • Voordat een nieuwe kerncentrale in bedrijf wordt genomen, moeten voldaan zijn aan alle bestaande verdragen, overeenkomsten en wetten.

Er zijn wereldwijd 441 kerncentrales. Binnen de Europese Unie zorgen kerncentrales voor de opwekking van ongeveer een derde van alle elektriciteit. Er zijn 4 kerncentrales in aanbouw, en er bestaan plannen voor nog 15 tot 20 centrales in de EU.