Opnieuw talentvolle academici eerst voor de klas
In 2011 krijgt een nieuwe groep veelbelovende, pas afgestudeerde academici de kans om deel te nemen aan het tweejarige traject Eerst de Klas voordat zij hun carrière voortzetten in het onderwijs of in het bedrijfsleven. Staatssecretaris Zijlstra stelt hiervoor 1,2 miljoen euro beschikbaar.
Vakinhoudelijke en leidinggevende eigenschappen
Tijdens het intensieve programma 'Eerst de Klas' geven talentvolle academici gedurende twee jaar drie à vier dagen per week les op scholen in het voortgezet onderwijs. Zij halen hun onderwijsbevoegdheid en nemen deel aan een leiderschapsprogramma in het bedrijfsleven. Scholen krijgen hiermee jonge afgestudeerde academici in huis, die hoog scoren op vakinhoudelijke en leidinggevende eigenschappen. Het onderwijs werkt hierin samen met 21 bedrijven die op hun beurt profiteren van de leiderschapskwaliteiten die jonge academici in de onderwijspraktijk ontwikkelen.
Gedeeld belang
Staatssecretaris Zijlstra: “De combinatie van lesgeven in het voortgezet onderwijs en kennismaken met de praktijk van het bedrijfsleven juich ik van harte toe. Deze nauwe samenwerking is gebaseerd op een gedeeld belang, want ook het bedrijfsleven is gebaat bij een hogere kwaliteit van onderwijs. Hoe beter de docenten, hoe beter de leerlingen die voor de concrete arbeidspraktijk worden afgeleverd.’’
Het project is in 2009 gestart, heeft nu 35 deelnemers en wordt uitgevoerd door het Platform Bèta Techniek. ‘Eerst de Klas’ weet een nieuwe doelgroep voor het onderwijs te bereiken: deelnemers zouden zonder dit project niet gekozen hebben voor het leraarsberoep. De deelnemende partijen, waaronder Philips, Shell en ABN-AMRO, zijn zeer positief. Het aantal deelnemende bedrijven is inmiddels verdubbeld.